Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

U susedov: Potulky Budapešťou

Budapešť je krásna, dýcha tu história, jedlo je skvelé a maďarská kúpeľná kultúra má tiež čosi do seba. Mesto samotné, vrátane nabrežia Dunaja, štvrte s kráľovským palácom a Andrássyho ulica sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO od roku 1987. Navyše, od nás zo Slovenska je do mesta len na skok, preto nie je problém vybrať sa tam len tak na víkend. Najradšej cestujem s “domorodcami”, ktorý mesto poznajú a ukážu vám aj nenájditeľné. Ja som sa začiatkom apríla takto vybrala do Budapešti po druhý krát (alebo tretí, ak rátam aj prestup na vlakovej stanici do auta z požičovne a jazdu cez mesto na východ Maďarska pred dvoma rokmi). A čo som teda objavila?

Budapest
Budapešť


A beautiful city full of history, good food and wellness culture – that’s how I would describe Budapest, the capital of Hungary… Continue reading…


 

Pamiatky na oboch stranách Dunaja

Dunaj delí mesto na dve hlavné časti – Buda je na západnom brehu a Pešť na východnom brehu. Obe strany spája niekoľko mostov, z ktorých najzaujímavejšie sú Reťazový most (Lánchíd) s dvoma levmi, Alžbetin most (Erzsébet híd) a Most Slobody (Szabadság). Na severe mesta leží na Dunaji Margitsziget – Margaretin ostrov, ktorý je upravený na veľký park a je tu tiež niekoľko kúpeľných hotelov.

Danube in Budapest
Dunaj v Budapešti

 

Gellert Hill
Gellert Hill

 

Buda je kopcovitá, so staršími a “kráľovskejšími” pamiatkami. Nad riekou na strmšom kopci sa týči kráľovský palác. Na kopec sa dá vyšlapať cez park (nič strastiplné) alebo vyviezť zubačkou, ak vás neodradí šóra väčšia ako na Eifelovku. Pri stanici zubačky je aj nultý kilometer. Odtiaľto sa merajú všetky vzdialenosti v Maďarsku. 🙂 V paláci sa nachádzajú múzeá, ale zaujímavé sú už vstupy do kráľovského paláca – brána s havranom, Levia brána a na dvore aj Matúšova fontána.

Buda with the Royal palace
Buda a kráľovský palác

 

Royal palace courtyard
Nádvorie Kráľovského paláca

 

Od paláca sa dá potom prejsť krásnou pešou uličkou po severnej strane kopca. Celá je lemovaná historickými domčekmi a na jar aj krásnymi rozkvitnutými stromami. Môžete pokračovať dokola, alebo zísť a prejsť úzkou uličkou ku Katedrále Mateja Korvína. Pred ňou je Námestie svätej trojice a malý parčík. Bližšie k rieke stojí socha kráľa na koni. Okolité hradby a takzvaná Rybárska bašta ponúkajú krásny výhľad na Pešť s Dunajom, mostami a budovou parlamentu. Medzi palácom a Katedrálou Mateja Korvína sú historické uličky plné suvenírových obchodíkov a kaviarní. Môžem len odporučiť tirolskú višňovú štrúdľu v maďarskej Ruszwurm Cukrárszda. S radosťou som si dala dupľu. Na južnej strane Kráľovského paláca sa týči Gellert Hill, kam som sa ja nevybrala, ale vraj je odtiaľ tiež krásny výhľad.

Matthias Church
Katedrála Mateja Korvína

 

Blooming trees
Rozkvitnuté stromy

 

Pešť je rovinatejšieho charakteru. Je tu viac širokých bulvárov a “modernejšie” budovy. Dominantou je Katedrála svätého Štefana na Svätoštefanskom námestí. Okolité uličky sú lemované cukrárňami, kaviarňami, zmrzlinárňami a obchodmi. Odtiaľ je to “na skok” do najhistorickejšieho centra na námestie Vorosmarty s cukrárňou Gerbeaud. Z tohto námestia vedie na juh známa pešia nákupná ulica Váci útca. Táto končí až pri moste Slobody a Centrálnej tržnici.

St. Stephen's Cathedral at St. Stephen's Square
Katedrála svätého Štefana na Svätoštefanskom námestí

 

Central Market
Centrálna tržnica

 

Ak však prejdete odbočku na Váci utca bez povšimnutia a budete pokračovať z námestia Vorosmarty ďalej na západ smerom k rieke a na Budu, tak na nábreží na námestí Vigadó oproti budove koncertnej siene pohľadajte zaujímavú sochu Malej princeznej. Sedí na zábradlí oddeľujúcom električkovú trať od chodníka.

Little Princess Statue
Socha Malej princeznej

 

Od katedrály môžete ísť na sever cez Námestie Mieru, ktoré je vlastne parčíkom lemovaným historickými budovami Národnej banky, Burzy a Televízie. Prídete až na Námestie Lajosa Košúta. Tu nájdete nielen jeho sochu, ale aj známu budovu parlamentu, postavenú v neogotickom štýle. Cestou ešte na malom prednámestíčku stretnete Imreho Nagya, ktorý je spojený s maďarským povstaním proti komunizmu v roku 1956.

Houses of Parliament
Budova parlamentu

 

Imre Nagy statue
Socha Imreho Nagya

 

Na juhovýchod od katedrály nájdete židovskú štvrť so synagógou, pamätníkom holokaustu a malinkými obchodíkmi a reštauráciami. Z centra však vedie krásny a široký Andrášiho bulvár – Andrássy utca – okolo budovy Opery, Domu teroru, kde sídlila kedysi tajná polícia, až na Námestie hrdinov lemovanom nielen budovami Múzea umení a Umeleckej galérie, ale aj sochoradím okolo Miléniového monumentu.

Heroes Square
Námestie hrdinov lemované sochoradím okolo Miléniového monumentu

 

Za námestím je park Városliget a v ňom ZOO, zábavný park, ale aj Széchenyi furdo, jazero a palác Vajdahunyad – spojenie gotickej a renesančnej architektúry. Krátka prechádzka po parku a okolí sa určite oplatí.

Vajdahunyad palace
Park a palác Vajdahunyad

 

Ak máte záujem o budapeštianske múzeá, tak tie som nestíhala. Ak sa vám nejaké bude obzvlášť páčiť, dajte mi do komentára vedieť, ktoré stoja za to! Pri budúcej návšteve ich určite obzriem aj ja.

Somewhere in Budapest
Niekde v Budapešti

 

Nezabudnite na kúpele

Už keď budete hľadať ubytovanie v Budapešti, rozmyslite si, či vám stačí prenajať apartmán, alebo sa rozhodnete pre hotel. Pridanou hodnotou väčšiny Budapeštianskych hotelov je wellness. Tá kúpeľná kultúra je medzi domácimi naozaj veľmi populárna, čo som ale pochopila až po ich absolvovaní s domácimi. Inak by ma ani nenapadlo ísť sa na 15 min namočiť do bazéna s teplou vodou, potom na pár minút vyschnúť do sauny a za ďalších pár minút pokračovať v krasojazde a objavovaní kultúrnych a gastronomických krás mesta na Dunaji. Ak však preferujete apartmány, nezúfajte, verejne prístupné kúpele (furdo) sú na každom kroku. Tie najznámejšie – Szechenyi, Rudas a Gellert – som ešte nenavštívila, ale však je to do tej Budapešti len na skok, tak zas niekedy nabudúce.

Szechenyi Spa
Kúpele Szechenyi

 

Návod na prežitie

Ubytovanie v centre Budapešti nie je problém nájsť. Nám sa dokonca cez booking.com podarilo ubytovať v nádhernom Hoteli Boscolo v bývalom historickom paláci New York za veľmi dobrú cenu. Stále je tu aj známe New York café, ktoré sa oplatí obzrieť kvôli vyzdobeným priestorom, ale pozor, ceny tu majú také turistické… Maďarská gastronómia je tiež zaujímavá. Nájdete tu perkelt, halušky, langoše, halázslé, guláš a iné chuťovky ako doma. Ale zároveň aj špeciality z husacích, či kačacích pečienok, morské potvorky alebo aj originálne “polievky” v papierovom pohári. Stojí za odskúšanie. Pohyb po meste je jednoduchý. Metro má len tri linky. Autobusy som neskúšala, po centre stačia vlastné nohy. Všetky hlavné pamätihodnosti sú vzdialené tak max 30 min chôdze.

Hungarian gastronomy
Maďarská gastronómia

 

Viac mojich fotografií

Kráľovský palác
Okolo Katedrály Mateja Korvína
Okolo Katedrály svätého Štefana
Okolo budovy parlamentu
Városliget park
Ostatné fotografie z Budapešti
Maďarská gastronómia

 

Verdikt

Budapešť rozhodne stojí za návštevu.

Miesto: Budapešť, Maďarsko
Dátum: Júl 1997, Apríl 2015 and Apríl 2017
Linky: Oficiálna stránka a Budapešť karta, Lonely Planet (EN), UNESCO (EN), Wikipedia (SK)


Would you like to leave your feedback?