• Echo,  Energy,  Slovensky

    Echo: O čom je najnovšia správa IEA o elektromobilite

    Medzinárodná energetická agentúra (IEA) v apríli zverejnila svoju ročnú aktualizáciu Global EV Outlook. Elektrické vozidlá získavajú na popularite vďaka technologickému pokroku, podporou politikami vlád a meniacimi sa preferenciami spotrebiteľov smerom k environmentálnemu vnímaniu. Výzvou je závislosť dodávateľského reťazca a potreba komplexného rozvoja nabíjacej infraštruktúry.

  • Data,  Energy,  Slovensky

    Energia v digitálnom veku: Prečo je kybernetická bezpečnosť dôležitá

    In October, I had the honor of presenting at the EPI Conference on a topic that is becoming increasingly important in our digital age: the intersection of energy security and cybersecurity. As our efforts to achieve a low-carbon economy and technological advancements reshape the traditional energy system, the integration of digital technologies introduces new vulnerabilities. Ensuring the security of our energy infrastructure against cyber threats is essential not just at the national level but also for businesses and households. This blog explores how cyber threats, such as ransomware and DDoS attacks, can disrupt our energy supply and offers practical recommendations to enhance our cybersecurity measures.

  • English,  Travel/Cestovanie

    Sri Lanka: Anuradhapura – the ancient capital

    I always found Sri Lanka, an island country with rich history, lush greenery and marvellous cuisine, very attractive to visit. I had explored the southern part of the island years ago, and recently, I found myself wandering through the heart of the country, discovering gems like Anuradhapura, Sigiriya, Dambulla, Kandy, and Pinnawala. Anuradhapura, an ancient city that once stood as the island’s capital from the 4th century BC to the 10th century AD, is now a UNESCO World Heritage Site. It’s home to many archaeological sites, including stupas, statues, palaces and monasteries. My visit included the Ruwanwelisaya white stupa and the sacred Bodhi tree. Slovenská verzia: Sri Lanka: Anuradhapura –…

  • Slovensky,  Travel/Cestovanie

    Sri Lanka: Výstup na Sigiriyu – Leviu skalu

    Sigiriya, označovaná aj ako Levia skala, sa nachádza v centrálnom okrese Matale blízko mesta Dambulla na Srí Lanke. Sigiriya je považovaná za jedno z najlepšie zachovaných príkladov starovekého mestského plánovania a od roku 1982 je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Je to jedna z najnavštevovanejších turistických atrakcií na Srí Lanke a dôležitá súčasť kultúrneho dedičstva krajiny.

  • English,  Travel/Cestovanie

    Sri Lanka: The climb to Sigiriya – the Lion Rock

    Sigiriya, often referred to as the Lion Rock, is located in the central Matale District near the town of Dambulla in Sri Lanka. Sigiriya is considered one of the best-preserved examples of ancient urban planning and has been a UNESCO World Heritage Site since 1982. It is one of the most visited tourist attractions in Sri Lanka and is an important part of the country's cultural heritage.

  • Data,  Echo,  English

    Echo: What to do after being scammed online

    Have you noticed unusual charges for items you never purchased showing up on your account statements? Perhaps your hard drive has become inaccessible, or maybe someone else is impersonating you on your Facebook or Instagram account? If you’ve fallen victim to an online scam, it’s crucial to act swiftly to mitigate the damage and protect your digital identity.

  • Data,  Echo,  Slovensky

    Echo: Nedali ste si na internete pozor a teraz neviete ako ďalej?

    Utekajú vám z účtu platby za tovar, ktorý ste nenakúpili? Máte zablokovaný harddisk? Pod vaším facebookovým alebo instagramovým účtom vystupuje niekto iný? V minulom článku som písala o tom, na čo si dávať pozor v online svete. Ak sa vám to však nepodarilo a predsa ste sa stali terčom útoku, prečítajte alebo vypočujte si, čo radí odborník Ivan Makatura. Ak sa vám nič nestalo, pogratulujte si a nepoľavujte v opatrnosti. A vypočujte alebo prečítajte si to tiež. nikdy neviete, kedy sa vám tieto informácie zídu.  

  • Energy,  English,  Text

    Slovakia on the path to carbon neutrality: What does it mean for you?

    As one of the humble authors, I am excited to share our work on the importance of achieving carbon neutrality in Slovakia by 2050. In this report, we aim to enhance discussions in the public domain, promote cooperation among government bodies, and provide informative insights for policymakers, businesses, and the public. Let's dive into the analysis and discover the noteworthy messages it holds.

  • Energy,  Slovensky,  Text

    Slovensko na ceste k uhlíkovej neutralite: Čo to znamená pre vás?

    Ako aj v minulosti, i nedávno som prispela svojou troškou k aktualizovanej verzii reportu "Nízko-uhlíkové Slovensko 2050, Aktualizácia analýzy scenárov vývoja emisií skleníkových plynov v Slovenskej republike". Report bol vypublikovaný v januári 2024 a popisuje aktualizovaný scenár dosiahnutia nulových emisií v roku 2050 pre Slovenskú republiku na základe nastavenia a výsledkov v modeli Pathways Explorer 2050.

  • Photos,  Slovensky,  Travel/Cestovanie

    Victoria: Hlavné mesto Seychel

    Victoria je centrom všetkých hlavných administratívnych aktivít na Mahé, no celý hlavný ostrov je rozdelený do 24 obvodov. Každý obvod má vlastnú školu, kostol a zdravotné stredisko. Mnohé názvy obvodov sú po francúzsky, potvrdzujúc skorý francúzsky vplyv, ale hlavné mesto je pomenované po britskej kráľovnej Victórii.