Naj,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Nórsko 3: Pár slov na aktuálnu tému: Počasie

Keď som svetu oznámila, že sa sťahujem do Nórska, kde-kto si klopal na čelo – „Kto so zdravým rozumom sa sťahuje do Nórska v januári?“ No Martinka predsa! A nie, nie je tu (teraz mám na mysli len Stavanger) taká treskúca sibírska zima, ako by ste si mysleli. Zvyšok krajiny a Európa sú na tom momentálne horšie. Teplota sa tu pohybuje v poslednej dobe medzi -8°C a nulou plus k tomu občas veje mierny víchor.

Keď prvýkrát nasnežilo (19.1.), vytešovala som sa z „normálneho“ snehu. Teploty sa však vtedy ešte držali nad nulou a tak mi bolo akurát ľúto, že sa to rýchlo topí. Kolegovia sa dosť pobavene pozerali, keď som sa snažila spraviť fotodokumentáciu z okna kancelárie. Oni pri pohľade von iba skonštatovali, že bude „pekná poľadovica“ a ja som sa v duchu smiala nad ich bojazlivosťou. Pre úplnosť treba dodať, že po kalamitách á la „napadlo 5 cm snehu a Bratislava alebo Paríž sú neprejazdné“ nebolo ani stopy. Menšia zápcha sa vytvorila až keď minulý týždeň nasnežilo približne po kolená, ale o nórskych šoféroch inokedy.

Momentálne (v čase písania tohto príspevku) sa tu drží asi 15 cm snehová pokrývka, ktorá napadla minulý piatok. Vtedy snežilo viac ako 24 hodín bez prestávky a na autobus som sa doslova brodila. V pondelok sa sneh za výdatnej pomoci dažďa čiastočne roztopil a večer sa zmenil na ľad, hlavne na chodníkoch. Ešteže to odhŕňanie chodníkov je mierne odfláknuté – tých pár metrov do kopčeka a z kopčeka na zastávku sa dá ako tak prejsť po zamrznutých stopách z predchádzajúceho večera. Odhrnutá časť chodníka je však ako zrkadlo.

Keďže som chcela urobiť par fotiek, rozhodla som sa ísť na malú prechádzku k neďalekému jazierku. Cez niektoré miesta sa dalo bez problémov ísť na korčuliach, takže po niekoľkých tesných vyhnutiach sa pádu do jazera som sa opatrne otočila a odcupitala späť do tepla. Nové zistenie – možno sa mi zídu korčule.


Would you like to leave your feedback?