Interesting/Zaujímavé,  Naj,  Slovensky,  Text

Kreslenie: Konečne farby (Suchý pastel)

Vždy som chcela vedieť kresliť. A keď som po kurze Kreslenie pravou mozgovou hemisférou zistila, že sa to naozaj dá, neváhala som a pokračovala vo “vzdelávaní”. (Tu si môžete prečítať prvé dva články zo série Kreslenie: Kreslenie pravou mozgovou hemisférou a Kresbičky farbičkami.) Po zahriatí sa pastelkami som chcela odskúšať inú techniku. Farbičky sú síce fajn a nerobia bordel, ale farby sa mi nezdajú dosť výrazné. Ja by som strašne chcela kresliť obrázky s veľmi sýtymi farbami. A tak som sa dostala ku kurzu suchého pastelu (áno, znovu s Radkou).

Poháre na stole, kreslenie pastelom
Poháre na stole, kreslenie pastelom


Coloured pencil drawing is easy, but I prefer more intense colours. So next came dry pastel. Continue reading in English here.


Chvíľku mi trvalo, kým som pochopila spôsob, ako sa suchý pastel používa. Kreslí sa ním ako s kriedou (a práši sa pri tom rovnako ako pri tabuli, ak nie viac), najlepšie na hrubý papier, ktorý môže mať rôznu štruktúru – od hladkej až po drsnú – a tá dodá obrazu zaujímavý efekt.

Palma na pláži, kreslenie pastelom
Palma na pláži, kreslenie pastelom

Nakreslený pastel môžeme potom rozmazať papierovou vreckovkou podobne ako tuhu/grafit alebo nechať tak. Gumovať tu nemá veľmi význam. Klasickou gumou sa pastel skôr rozmaže, občas na malé miesta možno použiť takú mäkkú tvarovateľnú gumu, na ktorú sa pastelový prášok nalepí.

Loďka na mori pri západe slnka, kreslenie pastelom
Loďka na mori pri západe slnka, kreslenie pastelom
Les s potôčikom, kreslenie pastelom
Les s potôčikom, kreslenie pastelom

Podobne ako pri kresbe grafitom, aj podarené obrázky kreslené suchým pastelom je dôležité zafixovať fixačným sprejom. Inak sa pastel otlačí na čokoľvek a postupne poopadáva.

Kvet, kreslenie pastelom
Kvet, kreslenie pastelom

 A toť vsio, zatiaľ. A čo vy? Už ste prepadli kresleniu, či teraz modernému vyfarbovaniu obrázkov? Ako sa vám pri tom relaxuje? Prípadne, je niečo, čo ste sa vždy chceli naučiť a zatiaľ ste sa k tomu nedostali? Pustite sa do toho. Najlepšie hneď. Neodkladajte to a ani to nevzdávajte len tak ľahko. Nájdite si cestičku. Uvidíte, že vás to nabudí energiou a sebavedomím.  A napíšte mi, ako sa vám to podarilo. Držím palce.


Would you like to leave your feedback?