Slovensky,  Travel/Cestovanie

Sri Lanka: Výstup na Sigiriyu – Leviu skalu

Srí Lanka, ostrovná krajina s bohatou históriou, bujnou vegetáciou a skvelým jedlom ma vždy lákala. Už dávnejšie som navštívila južnú časť ostrova, teraz som sa ocitla v strede krajiny a navštívila pár zaujímavých miest – Anuradhapura, Sigiriya, Dambulla, Kandy a Pinnawala.

Sigiriya, označovaná aj ako Levia skala, sa nachádza v centrálnom okrese Matale blízko mesta Dambulla na Srí Lanke. Sigiriya je považovaná za jedno z najlepšie zachovaných príkladov starovekého mestského plánovania a od roku 1982 je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Je to jedna z najnavštevovanejších turistických atrakcií na Srí Lanke a dôležitá súčasť kultúrneho dedičstva krajiny.


Sigiriya bola postavená v 5. storočí kráľom Kasyapom (AD 477-495) a slúžila ako kráľovský palác. Neskôr bola využívaná ako budhistický kláštor až do 12. storočia. Pevnosť mala aj záhrady, rybníky, kanály, uličky a fontány. Podľa legendy si kráľ Kasyapa vybral toto miesto pre svoje nové hlavné mesto a palác po boji o moc so svojim bratom. Svoju pevnosť postavil na tomto skalnom masíve s prirodzenými obrannými prvkami, aby z nej urobil nedobytnú pevnosť.

Záhrady Sigiriye patria medzi najstaršie plánované záhrady na svete a sú rozdelené do troch prepojených častí: vodné záhrady, jaskynné a skalné záhrady a terasovité záhrady.

Na skale sa nachádza aj Zrkadlová stena a fresky. Zrkadlová stena obsahuje nápisy a básne napísané starobylými návštevníkmi, niektoré z nich siahajú až do 8. storočia. Fresky v jaskyni zobrazujú ženy s bujným poprsím a predpokladá sa, že sú buď nebeskými nymfami, konkubínami kráľa alebo náboženskými postavami.

Výstup na vrchol Sigiriye, ktorá je takmer 200 metrov vysoká, bol náročný. Dostali sme sa hore po sérii chodníkov a schodísk s viac ako 1200 schodmi. V polovici cesty sa nachádzala brána v tvare obrovských levích láb, ktoré tvorili vstup do samotnej pevnosti na vrchole skaly. Celá socha leva, ktorá pôvodne stála pri vstupe, už neexistuje; zachovali sa len laby. Ale dali Sigiriyi meno ‘Levia skala’. Výstup je fyzicky náročný, ale následný výhľad stojí za to – tie pohľady na okolité džungle a krajiny sú fantastické.


Would you like to leave your feedback?