Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Päť dôvodov prečo sa oplatí navštíviť Srí Lanku

Musím sa priznať, Srí Lanka sa medzi mojimi cestovateľskými snami, kde dlho trónili Taliansko, Nórsko a Jordánsko, objavila viac menej náhodou. Už dávnejšie síce jedna z mojich najlepších kamarátok obzerala možnosť dovolenky na Srí Lanke, ale to bolo v čase tesne po uzatvorení mierovej dohody medzi vládou a Tamilskými Tigrami a ja som ostrov ešte nepovažovala za bezpečný. Keď som sa však presťahovala do Abu Dhabi a urobila podrobnejší výskum, krajina som už presunula na zoznam “bezpečných a ľahko dostupných destinácií”, keďže je vzdialená len niečo okolo troch hodín letu z Emirátov. A korunu tomu všetkému zasadili kolegovia, ktorí zo Srí Lanky pochádzajú, alebo už výlet na ostrov absolvovali. A tak bolo rozhodnuté. Moja prvá návšteva však trvala len pár dní, za to vďaka mojim priateľom stála za to a rozhodne ma láka vydať sa na ostrov znova. A čo sa mi na Srí Lanke veľmi páči?

Beach in Dickwella, Sri Lanka


Sri Lanka was not originally among countries I always dreamed to travel to, like Jordan, Italy, France or Norway, for example. The country appeared on my travel bucket list more by a chance. First, one of my best friends… continue reading in English.


 

1. Príroda: Zelené dažďové pralesy, hory v opare a prechádzky po dlhočizných plážach

Čo k tomu dodať? Krajina je naozaj nádherná. Dlhé pláže ohraničené z jednej strany palmami, zeleným pralesom a horami a z tej druhej modrastým morom s občas veľkými divokými vlnami. A ak vám kúpanie a slnenie nestačí, hor sa na prechádzky do lesa a do hôr. Výhľady z vrchu sú parádne.

Sri Lanka

 

Dickwella, Sri Lanka

 

2. Fauna: Ostrov slonov a pávov

Na ostrove žije veľmi veľa rôznych druhov zvierat. Najväčším sú slony, ktoré sú zoskupené najmä v národných parkoch. Nie je problém zorganizovať výlet na safari do niektorého z parkov, kde môžete okrem slonov často vidieť aj leopardy, bufalá, antilopy, opice, krokodíly, korytnačky či iné zvieratká. Ostrov je veľmi obľúbený aj pozorovateľmi vtákov. Mňa najviac prekvapili pávy. Tie možno pozorovať aj z okna svojej vlastnej izby. Chvíľami som mala pocit, že sú za každým rohom.

Elephants, Sri Lanka

 

Peacocks, Sri Lanka

 

3. Pamiatky: História, chrámy a koloniálna architektúra

Prechádzka po historických uličkách v centre Galle na juhu ostrova veru pošteklí vašu predstavivosť. Ako v 17-19. storočí ľudia bývali v domčekoch a domiskách postavených v starom koloniálnom štýle s rozličnými ozdobami na múroch, vykláňajúc sa malými okienkami, aby zakričali na dietky hrajúce sa na nerovných zablatených cestách a chodníkoch v úzkych kľukatých uličkách. Ako v nedeľu vyšli sporiadané rodiny nahodené v oblekoch do kostola na omšu a potom na prechádzku po centre alebo po širokých trávou obrastených hradbách. Zastavili sa pri vysokom hnedom majáku a hľadeli do diaľky na búrlivé morské vlny, na ktorých sa hompáľali plachetnice, ktoré priplávali z Európy okolo Mysu Dobrej nádeje, aby vyložili tovar a naložili poriadnu várku korenia a čaju.

Colonial Architecture, Galle, Sri Lanka

 

Lighthouse in Galle, Sri Lanka

 

4. Jedlo: Kulinárske pochúťky

Ak už Srí Lanku navštívite, rozhodne nemôžete odísť bez toho, aby ste ochutnali domácu kuchyňu. Rozhodne odporúčam vyskúšať aspoň hoppers, či už s medom alebo vajíčkom, prípadne rezancovú verziu. A tiež niekoľko druhov domáceho curry a aspoň jeden kus z toho nepreberného množstva rôznych druhov ovocia. Jednoducho musíte!

Fruit, Sri Lanka

 

Hoppers, Sri Lanka

 

Curry, Sri Lanka

 

5. Relax: Ayurveda, wellness a nádherné pieskové pláže

Ležíte na veľkej posteli prikrytej moskytiérou, z pootvorených balkónových dverí na vás od mora povieva mierny vánok, počujete šum morských vĺn, ktorý sa mení na rachot, keď niektorá silnejšie narazí na skalu. Do toho sa miesi šušťanie palmových listov vo vetre. A ak náhodou zaspíte, tak vás určite zobudí zvuk párenia-chtivého páva. Z ostrova som sa po piatich dňoch vrátila neskutočne oddýchnutá, aj keď sme nestihli tradičnú ayrvédsku masáž, ktorými je ostrov preslávený. Nabudúce. 🙂

Dickwella, Sri Lanka

Beach, Sri Lanka

 


 

Would you like to leave your feedback?