Slovensky,  Travel/Cestovanie

Sri Lanka: Anuradhapura – starodávne hlavné mesto

Srí Lanka, ostrovná krajina s bohatou históriou, bujnou vegetáciou a skvelým jedlom ma vždy lákala. Už dávnejšie som navštívila južnú časť ostrova, teraz som sa ocitla v strede krajiny a navštívila pár zaujímavých miest – Anuradhapura, Sigiriya, Dambulla, Kandy a Pinnawala.

Anuradhapura je starobylé mesto, ktoré kedysi slúžilo ako hlavné mesto ostrova od 4. storočia pred Kristom do 10. storočia po Kristom a dnes je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Je známe pre archeologické pamiatky, vrátane stúp, sôch, palácov a kláštorov. Na mojom zozname stála Biela stupa a posvätný Bodhi strom.


English version: Sri Lanka: Anuradhapura – the ancient capital


Strom Bodhi je úzko spätý s osvietením Budhu. Podľa dostupných informácií je Bodhi strom v Anuradhapure skutočne považovaný za najstarší žijúci strom na svete, ktorý bol vysadený človekom. Jeho vek sa odhaduje na 2 300 rokov a údajne ho do Srí Lanky priniesla mníška Sangamitta Theri, sestra Mahindu, ktorý zaviedol budhizmus na ostrov.

Stupa Ruwanwelisaya je monumentálna pamiatka poukazujúca na inžiniersku zdatnosť starých Sinhalcov. Táto stúpa, vysoká 55 metrov, bola postavená kráľom Dutugemunu v 2. storočí pred Kristom a je považovaná za jeden z najvýznamnejších budhistických pútnických miest na Srí Lanke. Legenda hovorí, že stúpa ukrýva relikvie Budhu, vrátane jeho vlasov a kľúčnej kosti.

Perlička: Návšteva prebehla v súlade s tradíciami daného miesta.  No tradície si tu vyžadujú zahalené ramená a kolená. A to napriek 40 stupňovej horúčave. Moja dostupná garderóba v danej chvíli boli dlhé nohavice a sveter.

Tip: Nezabudnite dodržiavať tradície daného miesta. Vezmite si so sebou oblečenie zakrývajúce ramená a kolená, ale vhodné do horúceho počasia. A ponožky, ktoré trošku pomôžu pri chôdzi po horúcich chodníkoch a neskončíte s pľuzgiermi na chodidlách.

Would you like to leave your feedback?