Photos,  Slovensky,  Travel/Cestovanie

Vitajte v raji alebo pár slov o Seychellskom počasí

Predstavte si relax na pláži zaliatej slnkom na Seychelách, scéna ako z pohľadnice alebo filmu. Slnko je jasné a na pokožke cítite jeho teplé lúče, more je nádherne tyrkysové a piesok pod vami je jemnulinký. Ponoríte sa do mora priezračného ako sklo, voda je príjemne osviežujúca. Pomyslíte si, „Mohlo by to byť ešte lepšie?“


English version: Welcome to paradise or weather Seychellois


Pozrime si este raz plagatove Seychely s pokojnym tyrkysovym morom a bielymi pieskovymi plazami.


Keď sa vznášate na vlnách vychutnávajúc si pokoj, všimnete si ako nebo, ešte pred chvíľou jasne modré, začína meniť farbu. Pár oblakov sa lenivo vznáša nad vami, a náhle vás pošteklí jemný dážď, zatiaľ čo slnko stále jasne svieti. Je to zaujímavý protiklad — slnečná sprcha, pripomína nepredvídateľnosť tropického počasia.

Ked na teba zacne na Seychelskej plazi prsat pricom vsade okolo je slnecno a ty rozmyslas, ci sa ist schovat pod strechu alebo do mora.


Potom sa nálada na oblohe zmení. Oblaky sa zväčšujú farbia do tmavosiva. Spomeniete si na pozorovanie oblohy s dedenom a jeho lekcie z predpovedí počasia. Vzdialený hrom. Potom zbadáte červenú vlajku. Rýchlo sa rozhodnete ísť pod strechu, vďační za tie lekcie z detstva. Počasie sa mení a počas nasledujúcich 36 hodín si búrka a tropický dážď nárokuje ostrovy, mení pokojnú pláž na príbojové vlny.

Potom si vsimnes bliziace sa tmave vysoke mraky a spomenies si na svojho dedena, ktory ta naucil sledovat oblohu…
A vyvesenu cervenu vlajku…
Na radare sice nic moc, ale cely hlavne ostrov Mahe kryje vlastne moja modra bodka. 11/4/2024, Accuweather


Tento rýchly prechod z pokoja do búrky je typický rys miestneho počasia tu na Seychelách.


Počasie na Seychelách

  1. Tropické podnebie: Seychely sa môžu chváliť tropickým dažďovým podnebím, čo znamená, že je tu zvyčajne teplo a môže byť dosť vlhko. Oceán našťastie ponúka ochladenie, čo robí aj tie najhorúcejšie dni znesiteľnými. Ale toto počasie je tiež náchylné na rýchle zmeny, ktoré výrazne ovplyvňujú more a sezónne vetry.
  2. Ročné obdobia: Od mája do októbra vytvárajú juhovýchodné pasátové vetry suchú sezónu. V tomto období je počasie zvyčajne miernejšie, menej vlhké a vody sú pokojné — ideálne pre tie idylické dni na pláži. Avšak od novembra do apríla prevládajú severozápadné monzúny. Počas tohto obdobia môžu ostrovy zažiť silné dažde, niekedy sprevádzané búrkami a nárazovým vetrom.
  3. Extrémnejšie javy: Rýchle prechody z jasného počasia na búrlivé nie sú nezvyčajné. Sledujte oblohu, výšku a farbu oblakov alebo varovné signály. Tieto pozorovania sú o vlastnej bezpečnosti a o tom, ako si čo najlepšie užiť každý deň na tomto krásnom ostrove.

 

Rano po…
Beau Vallon, Seychelles

 

Would you like to leave your feedback?