Energy,  Naj,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

SAE: Návšteva v Masdar city a pohľad na mesto budúcnosti

Masdar leží len pár kilometrov od medzinárodného letiska v Abu Dhabi, v Spojených Arabských Emirátoch. Každý, kto sa zaujíma o energetiku a trvaloudržateľný rozvoj, by sa tu mal aspoň na krátko zastaviť a poobzerať. Zatiaľ je tu len zopár moderných budov uprostred púšte a okolie dosť pripomína stavenisko, avšak s troškou fantázie a pomocou správnych informácií si budete môcť predstaviť ako to asi bude vyzerať, keď prídu tie klimatické zmeny, ktorými sa vedci vyhrážajú a ako môže mesto v takejto budúcnosti vyzerať.

Plan of Masdar City, Abu Dhabi Sustainability Week 2014, Abu Dhabi, UAE
Plán Masdar City s budovou IRENA v strede a Masdar Institute vpravo, Abu Dhabi Sustainability Week 2014, Abu Dhabi, UAE


Masdar City is a few minutes drive from the international airport in Abu Dhabi in United Arab Emirates. If you are interested in energy and sustainable future, then the place is worth visiting also while on a few hours stopover on Abu Dhabi airport. Continue reading in English…


Prečo som ja bola v Masdare?

V rokoch 2013-2015 som pracovala pre Medzinárodnú agentúru pre obnoviteľné zdroje energie – International Renewable Energy Agency (IRENA) v Abu Dhabi v Spojených arabských emirátoch. V marci 2015 sa kancelárie agentúry presťahovali do novej budovy v Masdare (alebo viac info aj tu). Keď som sa  septembri 2015 vratila na pár mesiacov, mala som zmiešané pocity. Na jednej strane, bolo mi strašne ľúto za snád tým najkrajší výhľadom z kancelárie v mojom živote, výhľadom na modručké more a na mesto, ktoré nikdy nespí. Na druhej strane, už predtým som na výstavách videla makety zobrazujúce Masdar v plnej kráse, počula o veľkolepých plánoch a teda aj bola parádne zvedavá, čo vlastne nájdem v tejto pre mňa dosiaľ nepoznanej lokalite.

Abu Dhabi sea view
Takýto nejaký bol výhľad z mítingovej miestnosti. No sústreďte sa. 🙂 Toto je foto z reštaurácie vo vedľajšom baráku.

 

Čo je vlastne Masdar City?

Masdar city sa malo podľa plánu stať najviac trvaloudržateľným mestom na svete s najvyšou kvalitou života a najnižšou spotrebou energie. Ubanizačné plány boli schválené v roku 2006 a o dva roky neskôr sa začalo stavať, čo malo trvať približne osem rokov. Ale globálna finančná kríza zasiahla aj Spojené arabské emiráty.

Masdar city sa nachádza na rozmedzí púšte a hlavného mesta Abu Dhabi. Teploty v tejto oblasti sa v lete ľahko vyšplhajú nad 40°C a je takmer nemožné vydržať vonku viac ako 15 minút. To ale nebránilo investorom naplánovať stavbu trvaloudržateľného mestečka v tejto lokalite (zaujímavá prezentácia o mestečku). Podľa plánov mal jedinečný systém stavieb udržať teplotu v meste o 15-20°C chladnejšiu ako v okolitej púšti. Mesto by bolo obohnané stenou, ktorá by bránila oblasť pred horúcim púštnym vetrom. Budovy by boli postavené na vyvýšenom základe, čo by pomohlo pri ochladzovani. Vysoké veterné veže by vnášali studenší vzduch z vrchnejšej časti atmosféry dolu do ulíc. Budovy by boli postavené vedľa seba tak, aby tienili chodníky a átriá pred slnkom. Tak by sa v mestečku Masdar pohybovali chodci a cyklisti bez problémov. Autá by boli odstavené na záchytných parkoviskách na okraji mestečka a automatické vozidlá by zaisťovali prepravu po mestečku.

Ale mestečko je stále len v štádiu výstavby aj v roku 2016. Dokončené boli tri budovy – Masdar Institute, budova firmy Siemens a hlavný stan IRENA. Okolie však stále vyzerá ako púšť.

Masdar Institute as seen from IRENA headquarters, Abu Dhabi, UAE
Masdar Institute od hlavného stanu IRENA

 

Vedecko-technologický inštitút v Masdare

Napriek tomu sa turistom oplatí Masdar city navštíviť. Masdar Institute of Science and Technology, ako sa univerzita zameraná na výskum v oblastiach alternatívnych energií, trvaloudržateľného rozvoja a čistých technológií nazýva, má svoj kampus otvorený od septembra 2010. Originálny dizajn a architektúra sú a fungujú takmer presne ako v pôvodných plánoch – terakotové budovy ozdobené podľa tradičných arabských motívov, chladiaca veterná veža i autmatický dopravný systém, ktorý jazdí v tuneloch pod budovami. Viac nájdete o jedinečnej architektúre Masdar Institute tu v angličtine.

Masdar Institute, Abu Dhabi, UAE
Vo vnútri Masdar Institute
Masdar Institute's Wind Tower, Abu Dhabi, UAE
Masdar Institute chladiaca veterná veža
Automated car at Masdar Institute, Abu Dhabi, UAE
Autíčka bez šoférov v Masdar Institute
Tracks for the automated cars in Masdar City, Abu Dhabi, UAE
Tunely kadiaľ jazdia autíčka bez šoféra v Masdar City

 

Centrála IRENA

Budova IRENA je tiež zaujímavá. Pozostáva z troch prepojených budov, ktoré spolu šetria energiu a vodu. Viac o budove je v oficiálnom vyhlásení pre médiá (v angličtine).

IRENA headquarters, Masdar City, Abu Dhabi, UAE
Budova IRENA, Masdar City
The atrium in IRENA headquarters, Masdar City, Abu Dhabi, UAE
Átrium v budove IRENA, Masdar City
🙂 Piešťanský kútik v Masdare, ktorý zostavili moji kolegovia. Chýbate mi!

 

Môj názor

Aká budúcnosť čaká toto mestečko a či sa plány splnia a okolitá púšť sa zaplní, to sa ešte uvidí. Vedecko-technologický inštitút a okolie však stoja za návštevu nielen pre tých, ktorí sa zaujímajú o energetiku a trvaloudržateľný rozvoj. Masdar je neďaleko letiska, takže je vhodným kandidátom na zastávku smerom na alebo z letiska, prípadne počas dlhšej prestávky medzi letmiv Abu Dhabi

A zatiaľ aspoň žiadne budovy nebránia takýmto krásnym výhľadom na západ slnka v púšti.

Sunset in Masdar city, Abu Dhabi, UAE
Západ slnka v Masdar city
Sunset in the Masdar City, Abu Dhabi, UAE
Západ slnka v Masdar City

Would you like to leave your feedback?