Slovensky,  Travel/Cestovanie

SAE: Miestny skanzen

Stojím pred vchodom do areálu, ktorý mi svojimi vysokými stenami a veľkou bránou pripomína historickú pevnosť. Ale toto je len moderna a jemná minirekonštrukcia, ktorá má ukázať turistom ako sa žilo v púšti a v Abu Dhabi pred objavením ropy.

Jednu časť tvorilo zoskupenie domčekov predstavujúcich tradičný život v oázach – bola tam mešita, trhovisko (souk), domy najmä z nepálených tehál (aspoň myslím, kľudne to mohlo byť z mixu piesku a blata) a zavlažovací systém faládž, ktorý sa ešte stále používa v palmových oázach.


Druhej časti trónila imitácia púšte, s domácim červeným pieskom, beduínskymi stanmi z kozích chlpov a ohniskom. Tzv. Barasti dom (nemám potuchy ako to preložiť), stál oproti. „Dom“ je vlastne chatrč postavená z palmových kmeňov, niektoré bez listov s nasadenou strechou, iné ešte aj s listami, ktoré ako slúžia ako tienidlo. Zvyšok palmových listov sa použil ako steny. Výhodou takýchto domov bolo, že sa dali zložiť a preniesť inde.


V tejto púštnej časti bola aj mini-zoo s ozajstnou ťavou a a koňom, toť vsjo. No a na pláži bol pár typických lodiek – dhows.

Očividne som premeškala plné otváracie hodiny – aj keď bolo 16 hodín, na bráne ukazovalo otváracie hodiny 9-17 – a budovy boli pozamykané. V múzeu sú vraj vystavené fotky ako vyzeralo mesto pred objavením ropy. Tiež mali byť v areáli ukážky dobových remesiel a výrobkov. Ale jediné, čo bolo otvorené, boli stánky pre turistov a reštaurácia. Nuž, biznis je biznis. Rozmýšľam, kedy tam pôjdem znova.

A už len pár ad hoc fotiek odtiaľ. Inak, mačky sú fakt všade.



Would you like to leave your feedback?