Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Okolo Jordánska za päť dní

Myslím, že nudnejší názov už nevymyslím, ale aspoň vystihuje text. Výlet do Jordánska štýlom “dnes kúpim letenku a zajtra sedím v lietadle” niektorí považovali za nutnosť po vyčerpávajúcom mesiaci práce, iní za hazard, či už kvôli nedostatku plánovania alebo zvoleného ročného obdobia. Do Jordánska sa obvykle chodí na jar alebo na jeseň, kedy je klíma tak akurát. Ale keďže my sme vyrazili zo 45°C v Abu Dhabi, tých 40°C pri Červenom mori a 30°C v Jordánskych horách bolo celkom príjemným (a vítaným) “schladením”.

 

1. – 2. deň — Aqaba a Červené more

 

Aklimatizácia, prehliadka historických a inak zaujímavých častí mesta.

 

 

 

Šnorchlovanie v Červenom mori neďaleko od Aqaby bolo skvelé, koralové útesy sú vďaka prírodnému rázu krajiny vzdialené “pár krokov”, alebo lepšie povedané pár kopov plutvami, od brehu. Podmorský život je veľmi pestrý, od Nema, cez krabičky a murény až po jedovatú lionfish (ktorú neviem ako preložiť, ani google nepomohol, ale fotky od Omara z Red Sea Diving Center snáď upresnia).

 

 

 

 

 

 

3. – 4. deň — Wadi Rum a Petra, alebo po stopách filmových hviezd

 

Wadi Rum je Jordánska farebná púšť, známa z knihy Lawrenca z Arábie – Sedem pilierov múdrosti.

 


Wadi Rum – Farebný piesok a hora Sedem pilierov múdrosti

 

Angličan TE Lawrence bojoval po boku Arabov proti Turkom v povstaní počas prvej svetovej vojny a žil s beduínmi v jaskyni v púšti. V Oskarmi ovenčenom filme ho skvele stvárnil anglický herec Peter O´Toole.

 

Skalné mesto Petra právom patrí medzi sedem nových divov sveta a ja by som ju zaradila rovno na prvé miesto. Mesto sa nachádza vo Wadi Musa, Mojžišovom údolí, vzniklo už pred naším letopočtom a takmer celé je vytesané do skaly – kláštor, ulice, hrobky, amfiteáter. Osamote stoja len pozostatky chrámov, kúpele, záhrady a kolonáda.

 

 

 

 

Do mesta vedie úzky kaňon, ktorý ale nie je vyhĺbený vodou, ale vytvorený zemetrasením.

 

 

 

 

 

V každom kútiku tohto obrovského skalnatého komplexu nájdete históriu a beduínov ponúkajúcich (alebo skôr nútiacich) svojich oslíkov turistom na výstup do kopcov za ekvivalent dvadsiatich a viac eur. Mesto sa mi ale tak páčilo, že som si dokonca vyšlapala dva vysoké kopce (bez oslíka). Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že to bol odo mňa heroický výkon. 🙂

 

Počas výšľapov a prechádzok sme obdivovali, objavovali a teoretizovali, čo, kde a ako, že ani Indiana Jones by sa za naše archeologicko-historické špekulácie nemusel hanbiť.

 

A za fyzický výkon ani Transformeri. 🙂 (Vo videu presne 1:08)

 

 

5. deň — Karak, Nebo a Mŕtve more

Križiacky hrad Karak bol postavený v roku 1140 a centrom mnohých bojov, ale dnes sú z neho len impozantné ruiny.

 

 

Z hory Nebo je krásny výhľad na Jordánsko, Palestínu a Izrael. Odtiaľto vraj Mojžiš uvidel zasľúbenú zem, keď viedol izraelitov z Egypta. Údajne tu aj zomrel a je tu pochovaný.

 

 

Kúpanie, alebo skôr čvachtanie sa, v Mŕtvom mori bolo veľmi nevšedným zážitkom na konci putovania Jordánskom.

 

 

Voda je taká slaná (31%), že ponoriť sa je nadľudský výkon hodný olympijskej medaily. Celé mi to skôr pripomínalo vylihovanie na nafukovačke a kľudne by sa pri tom dala aj kniha čítať. Vlastne, jeden spolučvachtajúci sa celý čas spokojne hral s mobilom.

 

 

Po vyštveraní sa z mora sa ale nestalo, čo som očakávala. Moja koža nebola pokrytá bielymi kryštálikmi soli ako po šnorchlovaní v Červenom mori, ale skôr nejakou mazľavou hmotou. Sprcha nutná a potom už len relax v bazéne pred odchodom na letisko.

 

 

Suma sumárum, päťdňový výlet sa vydaril skvele. Hlavné mesto Ammán a severnú časť krajiny stihnem inokedy. Klenot výletu, Petra, bola úchvatná. A návrat do 45°C teplôt trochu šokovou terapiou. 🙂

Would you like to leave your feedback?