Energy,  Slovensky,  Text

Čo si predstavíte pod pojmom “energetická chudoba”?

Rada by som sa dnes venovala chudobe – nie hocijakej, ale energetickej chudobe. Ide o problém, ktorý môže zasiahnuť každého z nás, aj keď si to možno neuvedomujeme.  Na Slovensku je tento problém reálny a postihuje tisíce domácností, no zatiaľ mu nevenujeme dostatočnú pozornosť. Čo to teda je?
Predstav si, že platíš účty za elektrinu a plyn a po ich zaplatení ti zostane len veľmi málo peňazí na bežné potreby. A presne to je energetická chudoba. Ide o situáciu, kedy si domácnosť nemôže dovoliť pokryť základné energetické služby, ako je kúrenie či elektrina, bez toho, aby musela obmedziť svoje ostatné výdavky.
Na Slovensku sa to týka štatisticky hlavne domácností na vidieku a väčších rodín – najmä tých, ktoré majú viac ako päť členov, ale situácia zatiaľ nie je detailne zmapovaná.
Môžeš si to predstaviť na niekoľkých príkladoch:
  • Dôchodkyňa, ktorá žije sama v malom rodinnom dome: Už roky neprešiel jej príbytok žiadnou väčšou renováciou. Jej starý dom ťažko vykúriť alebo uniká teplo von. To znamená vyššie účty za kúrenie. Pani si zo svojho dôchodku nemôže dovoliť zaplatiť novú izoláciu ani výmenu okien, pretože veľká časť jej príjmu ide na zaplatenie energie, ktorá uniká von.
  • Rodina so štyrmi deťmi: Bývajú v staršom brodinnom dome v stredne veľkom meste. Keďže ich príjem nie je veľmi vysoký, musia veľa šetriť na energiách. Často majú v zime kúrenie nastavené len na minimum a ich deti sú preto často choré. Rodina tiež odkladá renováciu strechy, ktorá by znížila ich náklady na vykurovanie.
  • Mladý pár s nízkym príjmom: Aj keď bývajú v meste, ich starší byt má veľmi zlé okná a kúrenie je drahé. Snažia sa ušetriť tým, že kúria len v jednej miestnosti, a keďže pracujú na smeny, občas trávia večery v tme, aby nemíňali na elektrinu.
Ak si  všimneš, že niekto v tvojom okolí pravidelne šetrí na energiách viac, než by bolo bežné – napríklad neustále udržiava minimálnu teplotu doma aj počas zimy, obmedzuje varenie či používa len základné osvetlenie – môže to byť znak, že sa nachádza v energetickej chudobe.
Na Slovensku momentálne neexistuje cielená štátna podpora na riešenie energetickej chudoby, čo znamená, že mnohé rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť platiť účty za energie, zostávajú bez pomoci. Vláda zatiaľ neprijala konkrétne opatrenia, ktoré by zmiernili tento problém, no existujú návrhy na mechanizmy, ktoré by mohli situáciu zlepšiť. Tieto návrhy zahŕňajú napríklad finančnú pomoc pre domácnosti na renováciu domov, zvýšenie energetickej efektívnosti, či úverové programy, ktoré by umožnili lepšie spravovanie platieb za energie.
Ako môžeš pomôcť? Ty ako jednotlivec však môžeš prispieť zvýšením povedomia o tomto probléme. Mnohé domácnosti možno ani netušia, že by mohli využívať úsporné energetické technológie alebo žiadať o dostupné finančné nástroje, ak by boli dostupné. Môžeš sa zapojiť do miestnych iniciatív, ktoré upozorňujú na energetickú chudobu, alebo podporiť návrhy na vytvorenie takýchto mechanizmov. Zároveň môžeš pomôcť tým, že informuješ svoje okolie o energeticky úsporných praktikách, ktoré môžu domácnostiam pomôcť znížiť ich energetické náklady.

Prečo je dôležité hovoriť o energetickej chudobe?

Zvyšovanie povedomia v spoločnosti môže pomôcť riešiť tento problém efektívnejšie a včas. Energetická chudoba neznamená len vyššie účty za plyn a elektrinu, ale má aj dopady na zdravie, kvalitu života a celkovú pohodu ľudí. Takže aj keď sa energetická chudoba môže zdať ako abstraktný pojem, týka sa skutočných ľudí a každý z nás môže prispieť k jej riešeniu.

Ak vás táto téma mierne zaujala, viac si môžete prečítať napr. v štúdiách Prognostického ústavu SAV.  Disclaimer, Energetickej chudobe sa venuje kolegyňa. Ja som jej urobila som iba design a kontrolu gramatiky. 🙂 Ale po výskume a čítaní o energetickej chudobe to považujem za dôležitú tému, a verím, že som vám pomohla rozšíriť obzory.

Ale teraz vážne. Energetická chudoba je naozaj problém. Málo sa o tom hovorí, pretože je to mix medzi príjmovou chudobou a energetickou neefektívnosťou príbytkov. Je potrebné adresne a cielene podporiť obe časti energetickej chudoby v konkrétnych prípadoch, aby bola pomoc užitočná a efektívna.

Tento text je aj v anglickej verzii: Let’s talk about Energy poverty

Would you like to leave your feedback?