Echo,  Energy,  Slovensky,  Text

Echo: Kybernetické hrozby v oblasti solárnej energie: Čo nám hrozí?

Kybernetické útoky sú stále sofistikovanejšie a už neohrozujú len tradičné technológie, ako sú počítačové systémy alebo veterné turbíny. Novou hrozbou sa stávajú aj solárne panely. Etickí hackeri z Holandska nedávno odhalili, že tieto zariadenia nie sú dostatočne zabezpečené proti manipulácii. Dokázali solárne panely na diaľku vypínať, zapínať a dokonca meniť ich parametre.

Solárna energia pritom hrá kľúčovú úlohu v energetickom mixe Európskej únie. V roku 2022 zabezpečovala solárna energia v Holandsku až 14 % dodávok elektriny, čo je najvyšší podiel v EÚ. To len zvyšuje význam ochrany týchto zdrojov.

Jedným z najzraniteľnejších komponentov sú konvertory, ktoré menia solárnu energiu na elektrinu vhodnú pre distribučnú sieť. Práve tieto konvertory môžu byť ľahko ovládateľné na diaľku a môžu byť použité na útoky, ktoré by mohli destabilizovať elektrickú sieť.

Na tieto riziká upozornila aj priemyselná asociácia SolarPower Europe, ktorá vyzvala na zavedenie prísnejších pravidiel kybernetickej bezpečnosti pre distribuované zdroje energie, vrátane solárnych panelov. Taktiež je potrebné zlepšiť monitoring týchto zariadení na európskej aj národnej úrovni, aby sa predišlo potenciálnym kybernetickým útokom.

Solárna energia má veľký potenciál, ale bez dostatočnej ochrany môže predstavovať aj značné riziko. Je na čase, aby sme začali brať kybernetickú bezpečnosť v tejto oblasti vážne.


In english: Cyber threats in solar energy: What are we facing?

Viac info: Energia v digitálnom veku: Prečo je kybernetická bezpečnosť dôležitá

European Commission: Risk assessment report on cyber resilience on EU’s telecommunications and electricity sectors

Etickí hekeri odhalili zraniteľnosť solárnych panelov voči kybernetickým útokom

 

Would you like to leave your feedback?