Travel/Cestovanie

Switzerland: Fireworks everywhere / Ohňostroje

Swiss celebrated their national day on 1 August and finished the celebrations with fireworks and bonfires. I watched it from the french side of Lac Leman/Geneva lake, from Yvoire harbour. It was great! Every city, village or settlement on or above the lake made fireworks that night and so virtually every few centimeters of my 170 degree view was something to watch. Sometimes I did not know which way to look first and so it reminded me of tennis, from left to right, then back and again. 🙂 My photos are a very low quality and anyway, I would recommend you to watch it for yourself next year on 1 August anywhere in Switzerland or from the other side of any Swiss lake on the border.

 

Swiss fireworks
Swiss 1/8 fireworks / Ohňostroje kam sa pozrieš

Švajčiari 1 augusta oslavujú štátny sviatok vzniku svojej federácie. A svoje oslavy večer zakončia svetlom – ohňostrojmi, lampášmi a vatrami. Tento rok som ich oslavy sledovala takpovediac z druhého brehu, z francúzskej strany Ženevského jazera, z prístavu v Yvoire. A stálo to za to! Presne o 22:15, podľa plánu, začal ohňostroj v mestečku Nyon, ktorý som pôvodne plánovala sledovať a tešila sa naň. Nyon leží totiž hneď oproti Yvoire na druhej, švajčiarskej, strane jazera, no viac na západ. Pár sekúnd na to sa pridala Lausanne, viac na východnej strane. A vôbec sa nedali zahanbiť ani všetky mestečká, dedinky, osady alebo iné obývané či neobývané oblasti okolo týchto miest. 22:16 strieľali ohňostroje takmer na každom kúsku švajčiarskej strany jazera. Bolo to, ako keď si predstavíte 170 stupňový výhľad zľava doprava a na každom centimetri máte niekde ohňostroj. Chvíľami som si pripadala ako na tenisovom zápase. Netušila som, ktorým smerom skôr pozerať a vrtela som hlavou sprava doľava a späť. S iphonom sa mi v tej tme moc fotiť nedalo. Tu prikladám len dve najschopnejšie fotografie. Pre reálny zážitok odporúčam o rok 1 augusta cestu cez Švajčiarsko, alebo po francúzskej strane Ženevského jazera. 🙂

 

Swiss fireworks
Swiss 1/8 fireworks / Ohňostroje kam sa pozrieš

 

Swiss shore of Lac Leman during the day
Swiss shore of Lac Leman towards Lausanne during the day (Nyon side of the lake in the title photo with Swiss flag above) / Švajčiarska strana Ženevského jazera, smer Lausanne (Smer Nyon je na prvej fotografii s vlajkou)

 

Place / Miesto: Yvoire, France – View towards Swiss side of Lac Leman
Date / Dátum: 1 August 2018
Links: About Swiss national day (Wiki, myswitzerland and swissvistas)

 


Would you like to leave your feedback?