Interesting/Zaujímavé,  Slovensky

Kreslenie: Technika Dry Brush alebo “na sucho”

Nedávno sa  ma pár ľudí pýtalo, ako pokračuje môj boj s kreslením. 🙂 Či som prestala, alebo čo sa vlastne deje. Od môjho posledného článku o kresbe pastelom uplynulo veľa vody (a času), ale ja som nezaháľala. Vyskúšala som ďalšie maliarske techniky, nakreslila veľa skíc a obrázkov. V najbližšej dobe sem na blog prihodím ďalších pár vecí, aby ste videli, že aj kresliť sa dá naučiť. 🙂


Continue reading in English about a technique I tried a year ago – dry brush.


Teraz vám predstavím techniku Dry Brush, v doslovnom preklade “suchý štetec”. Je to veľmi jednoduchá technika a výsledky sú fakt skvelé. Pripomína to trochu kreslenie uhľom alebo ceruzkou, ale nedá sa gumovať. Takže ak sa niečo pototo, tak už to neopravíte.

Podstata spočíva v použití suchého štetca, ktorý namočíte do nezriedenej olejovej alebo akrylovej farby. Môžete použiť aj tuš, temperu, alebo vodové farby. Obrázky budú trochu zrnité, bude vidno ťahy štetcom, ale nebudú sa rozpíjať ani miešať. Intenzita farby sa bude meniť podľa toho, koľko jej dáte na štetec a podľa zrnitosti povrchu papiera. Ak chcete trochu zjemniť, môžete štetec pred nanesením farby jemnučko omočiť v oleji alebo vode a vysušiť v papierovej servítke. Ja som na svoje kresby použila čiernu olejovú farbu, ale kľudne si vyberte svoju farbu, alebo mix farieb.

Najčastejšie túto techniku používajú na maľbu portrétov. Ja však kreslenie portrétov moc neobľubujem, lebo mi často nevyjdu proporcie tváre. A tak som kreslila zátišia a krajinky. Tu je zopár mojich výtvorov odfotených aj s predlohou. Čo si o tom myslíte? 🙂 Ak to chcete skúsiť tiež, odporúčam kurz s Radkou, alebo si pozrite na interenete niečo bližšie k vám.

Apple
Jabĺčko (svetlý dry brush – použila som veľmi málo farby)

 

Apply
Jabĺčko (tmavý dry brush – použila som veľa farby)

 

Dry brush painting
Maľba Dry brush

 

Dry brush painting (original top, painting bottom)
Dry brush (originál navrchu, maľba dole)

 

Dry Brush painting
Maľba Dry Brush

 

Dry Brush (original left, painting right)
Dry Brush (originál vľavo, maľba vpravo)

 

A mountain (Dry Brush painting)
Hora (Dry Brush)

 

Dry brush painting (original top, painting bottom)
Dry brush (originál hore, maľba dole)

Linky: Wiki o technike Dry Brush technike (v angličtine), cvičenie s akrylovými farbami

 


Would you like to leave your feedback?