Photos/Fotky,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Grécke Atény a trojdňový maratón po pamiatkach

Čo viete o Aténach? Že je to hlavné mesto Grécka, ktoré sa už dlhšiu dobu naťahuje s Medzinárodným menovým fondom, Európskou úniou a inými inštitúciami kvôli platobnej neschopnosti vlády. Že sa nachádza v juhovýchodnej Európe. Že je pomenované po gréckej bohyni lovu Aténe a používa sa v ženskom rode podobne ako Paríž. Že na tomto mieste vyrástla stará grécka civilizácia. Že sa tu konali staroveké Olympijské hry. Že sa tu konali aj novodobé Olympijské hry a to hneď dva krát – v rokoch 1896 a 2004. Že je tam relatívne teplo celý rok. A už ste tam boli?

 

Agora viewed from Acropolis, Athens, Greece
Agora z kopca Acropolis, Atény, Grécko

Ja som navštívila Atény dva krát. V novembri 2008 a vo februári 2017. A rada sa tam kedykoľvek znova vrátim. Centrum mesta je ako jeden veľký historický skanzen starý viac ako 2500 rokov. Jedlo je skvelé, ľudia sú milí, je tam stále, čo objavovať a niektorých historických miest, ako Agora, Akropola alebo Lycabettus, sa neviem nabažiť. Teraz vo Februári sme po meste nabehali 49 kilometrov – celý maratón. Prečítajte si nižšie, čo všetko môžete v Aténach vidieť a ochutnať.


I have visited Athens twice so far. The city centre is a gigantic historical open-air museum with some monuments dating back more than 2500 years. Continue reading in English…


Pár organizačných rád na začiatok

Atény majú vďaka svojej polohe na juhu Európy relatívne pekné a mierne počasie celý rok. Občas trošku silnejšie zafúka, v lete môžu teploty prešvihnúť 40°C v tieni a v zime sa môže stať že padne pár snehových vločiek, alebo raz za uhorský rok bude dokonca aj mrznúť. My sme taký mrznúci uhorský týždeň vystihli tento rok vo Februári a tak sa ho nemusíte obávať. Určte sa to tak skoro nebude opakovať, inak by si dali Gréci do bytov nainštalovať kúrenie.

 

Agora, Athens, Greece
Agora, Atény, Grécko

Doprava

Z letiska sa dá pohodlne dostať do centra metrom. Ak budete v meste maximálne tri dni, porozmýšľajte nad kúpou trojdňového lístku na MHD. Ten zahŕňa aj cestu z a na letisko.

Najlepším spôsobom dopravy po Aténach sú vlastné nohy. Myslite na to pri výbere ubytovania. Skúste centrálne štvrte Thisio, Monastiraki, Gazi, Psyrri, Plakka, Syntagma, či Kolonaki. Centrum je kompaktné a veľmi ľahko sa tam dá orientovať. Jednotlivé historické pamiatku sú do pol hodiny pešo a ak chcete ísť aj ďalej, napríklad do prístavu Pireus, alebo na pobrežie, skočte na metro alebo električku. Ale skontrolujte si vopred, či sa náhodou neštrajkuje, aby ste neboli prekvapení. Aj to tu fičí.

 

Hadrian's arch, Athens, Greece
Hadrianova brána, Atény, Grécko

Grécke jedlo

S jedlom je to u Grékov tiež zaujímavé. Raňajkujú obvykle kávu, prípadne nejaký kus pečiva. Drobných kaviarničiek je na každom kroku ako maku. My sme sa zariadili tiež po grécky, kúpili si kávu so sebou a k tomu aj nejaké to pečivko a najedli sme na streche apartmánového domu, v ktorom sme bývali. Výhľad bol super. Spočiatku bolo síce trochu zima, ale akonáhle sa slniečko vyšvihlo trošku vyššie, pomohlo pri premene slnečnej energie na tepelnú.

Obed býva tiež ľahký a neskoro, ale za to večera je už zaujímavá. Po celom centre je obrovské množstvo reštaurácií. Nezľaknite sa, mnohé majú aj v zime vykurované sedenie na terase vonku na ulici. Gréci často jedia vonku a ani mrazivé večery ich od toho neodradili. Ak chcete k jedlu aj výhľad na Akropolu, stačí pohľadať. A nech vás ani nenapadne prísť skôr ako o 20h.

Medzi najznámejšie lokálne jedlá patria souvlaki, gyros v pita chlebe, kuracie špízy, ale aj mousakka a čokoľvek z baklažánu a cukine, najlepšie zmiešané s fetou alebo iným syrom. V prímorských letoviskách sú to morské plody a čerstvé ryby (Mrazené sú obvykle označené v menu hviezdičkou). Ako dezert skúste loukoum alebo baklavu a zapite kávou, restinou (biele víno) alebo niečím ostrejším. V tejto kategórii je najznámejšie ouzo, masticha alebo tsipouro. V lepších reštauráciách vám ponúknu frťana po večeri na účet podniku. Viac stravovacích foto nájdete tu.

 

Greek breakfast on the go - coffee and pastry
Grécke raňajky – káva a pečivko

Čo musíte vidieť

Navýznamnejšie pamiatky sa nachádzajú promenáde Dionysiou Aeropagitou. Je to väčšinou pešia zóna, na ktorej si každé ráno postavia svoje stánky pouliční predajcovia suvenírov. ulica vedie od Hadrianovho Oblúka a Diovho chrámu okolo múzea Akropoly pomedzi kopce Acropolis a Filopappou. Ďalej pokračuje okolo Agory až ku štvrti s reštauráciami. Toto je hlavná tepna historickej časti Atén. A nasledovné miesta rozhodne stoja za návštevu:

Acropolis, ktorá sa rozprestiera priamo v centre mesta na strmom kopci. Táto oblasť vraj bola obývaná už 4-3 tisíc rokov pred naším letopočtom. Chrám Parthenón je vidieť už z diaľky. Na južnej strane je Herodotovo divadlo (Odeon Herodes Atticus), ktoré ešte stále slúži pri kultúrnych podujatiach počas Aténskeho festivalu, a ruiny staršieho Dionýzovho amfiteátru. Pri vstupe na vrchol do mestečka prejdete Beulé bránou okolo podstavca, kde stával monument Agrippu. Oproti je menší chrám venovaný Aténe Niké – bohyni víťazstva. Hlavný vchod je chrám Propylaea s majestátnym stĺporadím. V komplexe sa môžete prejsť okolo Parthenónu k vyhliadke a potom späť okolo Erechteiónu. Toto miesto s majestátnymi pozostatkami starovekých budov sa ani nedá poriadne opísať. Toto proste musíte vidieť na vlastné oči. (viac fotiek a textu tu)

 

Acropolis, Athens, Greece
Acropolis, Atény, Grécko

Agora na kopci Aeropagus bola administratívnym, politickým, komerčným a spoločenským centrom v 6. storočí pred naším letopočtom až do svojho zničenia v roku 267 nášho letopočtu. Na tomto mieste bola neskôr postavená za tureckej okupácie postavená rezidenčná štvrť s cca 400 domami, ktorú pre tieto vykopávky celú zbúrali. Vychutnajte si prechádzku okolo vykopávok Tholosu, kde sa stretávala vláda, alebo domu mestskej rady New Bouleterion, divadla alebo stĺpov ktoré jediné zostali z krytých kolonád. Kľudne si pri tom predstavte filozofa Sokrata alebo svätého Pavla, aj oni dvaja tadiaľ prešli pred mnohými rokmi. Všimnite si aj starovekú kanalizáciu, alebo väznicu. Aj keď najviac vás asi zaujmú tri budovy, ktoré ešte stoja: Hephaestov chrám, Attalova Stoa a kostolík svätého apoštola. Na sever od Agory sú ďaľšie zaujímavé vykopávky – Rímska Agora a Hadrianova knižnica. Nemýľte si to s Hadrianovou bránou. (viac fotiek tu)

Oproti kopcu Acropolis sa týči ďalší – Filopappou. Z vrcholu je krásny výhľad na mesto, je tam aj monument a pod vrcholom nájdete aj Sokratovu väznicu, Svätyňu múz, kostolík Agios Dimitrios Loumbardiaris a ešte o niečo nižšie aj vykopávky starého amfiteátra, kde sa konali demokratické zasadania až do 5 storočia pred naším letopočtom. (viac fotiek tu)

 

Filopappou hill viewed from Acropolis, Athens, Greece
Kopec Filopappou od Acropolis, Atény, Grécko

Hadrianova brána sa nachádza na konci ulice Dionysiou Aeropagitou, kúsok od Chrámu boha Dia. Táto brána bola postavená počas nadvlády Ríma v roku 132 nášho letopočtu a rozdeľovala mesto na dve časti, čo dokazuje aj nápis na nej. Z jednej strany je nápis v gréčtine “Toto sú Atény, staré mesto patriace Tézeovi” a z druhej zase “Toto je Hadrianovo mesto, nepatrí Tézeovi”. Hádajte, ktorý je ktorým smerom. 🙂 (viac fotiek tu)

Chrám boha Dia začali stavať v 6. storočí pred naším letopočtom a mal to byť najväčší chrám v Grécku vôbec. Avšak kvôli nedostatku peňazí sa dostavba natiahla až na 700 rokov. Chrám bol dokončený v roku 131 nášho letopočtu Rimanmi. Na to nemajú ani naše diaľnice. Najviac fascinujúce však je, že 15 z pôvodne 104 koryntských stĺpov ešte stále stojí. Posledný padol v roku 1852 kvôli silnému nárazu vetra počas búrky a leží na tom mieste podnes. V komplexe tiež nájdete naukladané pozostatky padnutých stĺpov, ale aj vykopávky rímskych kúpeľov a domčekov. (viac fotiek tu)

Palác Zappeion bol postavený v roku 1870 a dnes je to konferenčné centrum s krásnym parčíkom a fontánou. Nachádza sa hneď oproti komplexu s chrámom boha Dia. Za palácom sa nachádza botanická záhrada, ktorá siaha až po námestie Syntagma a budovu parlamentu.(viac fotiek tu)

Panathénsky olympijský štadión je presná replika starého olympijského štadióna zo 4. storočia pred naším letopočtom vsadená efektívne medzi dva kopce. Štadión má cca 70 tisíc miest na sedenie, bežeckú dráhu a strednú časť pre iné športy spolu so stupňami víťazov. Repliku dostavali v roku 1895 a už o rok neskôr, v roku 1896, sa tu konali prvé novodobé olympijské hry. Tie sa tu konali potom aj v roku 2004, ale dovtedy stihli Gréci postaviť aj viac štadiónov a metro. (viac fotiek tu)

Syntagma, Parlament, múzeá – Námestie Syntagma je námestie Ústavy. Nachádza sa tu budova parlamentu, drahé hotely, križovatka dvoch liniek metra a iné. Ako najväčšie námestie Atén je často dejiskom demonštrácií. Ja som sa tu dlho nezdržala, ale ak vás zaujímajú chlapci v pančuškách, tak si počkajte na striedanie stráží. Odtiaľ môžete potom pokračovať hlavnou ulicou na sever štvrťou Kolonaki okolo múzeí (Benaki Museum, Museum of Cycladic Arts, Byzantine and Christian Museum, War museum a Aristotelovo lýceum) až pod vrch Lycabettus. Na druhej strane kopca je národné archeologické múzeum, ktorého návštevu odporúča Lonely Planet ako jedno z najdôležitejších múzeí v Aténach. Nachádza sa tu Agamemnonova maska, minojské fresky z ostrova Santorini a mnohé historické vykopávky z mycénskeho, cykládskeho ainého obdobia. Ja som odtiaľ odchádala napoly sklamaná. Polovica múzea bola zatvorená, vraj nedostatok ľudí, ale skôr to bolo tým, že som bola mimo sezóny. Ale našla som tam aj historické vedecké artefakty, tak sa to trošku vyrovnalo. Navyše, kaviareň v suteréne ponúka dobrú grécku kávu a slané alebo sladké pečivo. (viac fotiek tu)

 

Parliament at Syntagma square, Athens, Greece
Parlament a námestie Syntagma, Atény, Grécko

Pri výstupe na kopec Lycabettus – kopec vlkov – sa síce trošku zadychčíte, ale ponúka nádherné výhľady na Atény (ak nie je veľa smogu). Tento kopec ste určite videli z Acropolis a zazreli ste aj kaplnku Agios Giorgios na jeho vrchole. Na vrchol vedú dve cesty a lanovka. Lanovka funguje len do určitej hodiny, tak ak si vymyslíte výstup neskoro, alebo tam chcete ísť na západ slnka, tak plánujte šlapať. Nie je to až také náročné, ako sa na prvý pohľad zdá. Lanovka aj prvá cesta na vrchol je zo štvrte Kolonaki, ešte pred Múzeom vojny odbočíte doľava. Ak ste pred výstupom zavítalii na prehliadku do Národného archeologického múzea, odporúčam druhú cestu. Tá vedie okolo aj open air divadla, kde sa v lete hrávajú predstavenia. (viac fotiek tu)

Ak vás už mesto a staroveké uličky omrzi a a chcete sa ísť pozrieť na more, tak skočte buď na metro smerom do prístavu Pireus a vystúpte na predposlednej zastávke Faliro. Tam sa poprechádajte, odpočinte si pri kávičke na promenáde, prípadne naskočte na električku a prevezte sa popri pobreží na druhý koniec do Glyfady a Vougliameni. Električkou môžete ísť aj z centra od Zappiosu. Sú tu en tri linky a premávajú po trase písmena T medzi centrom, Faliro a Vougliameni. Ak chcete ísť ešte ďalej, tak v Glyfade alebo Vougliameni prestúpte na autobus. Turistickí sprievodcovia odporúčajú ísť až na Cap Sounion a pozrieť si Poseidonov chrám prizápade slnka. Na fotkách je krásny, ale my sme to vďaka štrajku dopravákov nestihli. (viac fotiek tu)

 

Temple of Olympian Zeus with Acropolis in the background, Athens, Greece
Chrám boha Dia a Acropolis v pozadí, Atény, Grécko

 
Zappeion, Athens, Greece
Palác Zappeion, Atény, Grécko

 
Panathenaic stadium, Athens, Greece
Panathénsky štadión, Atény, Grécko

 
Lycabettus hills viewed from Acropolis, Athens, Greece
Kopec Lycabettus od Acropolis, Atény, Grécko

 
Glyfada near Athens, Greece
Glyfada pri Aténach, Grécko

Verdikt

Videli už slávnu päťku – Viedeň, Prahu, Rím, Londýn, Paríž. Podaktorí aj Barcelonu, Miláno, Benátky, Berlín a Moskvu? Tak pridajte do zoznamu aj Atény. Naozaj stoja za návštevu. A zopakujte si matematiku. Niet nad lúštenie nápisov zastávok metra v gréčtine počas cesty z letiska do centra. 🙂

Miesto: Atény, Grécko
Dátum: Február 2017, November 2008
Linky: Visit Greece, Athens Info Guide, City of Athens, Acropolis (Wikipedia), Greek drinks

 


Would you like to leave your feedback?