English,  Interesting/Zaujímavé,  Slovensky

Drawings: Pencil sketches 2016

I have recently been asked about my latest drawing and painting adventures. Whether I have stopped drawing or what is happening… I know I have been relatively quiet on this topic on my blog. But I have not given up. 🙂 Since my last article about pastel drawing, I have tried various other techniques like dry brush, water-colour painting, oil painting and made numerous sketches and drawings. I will try posting more about it. This is a selection of my pencil sketches and original photos that inspired the sketch. You know that I prefer colorful drawings, but I also like the dramatic black-and-white look of a pencil or charcoal sketches. 


Nedávno sa  ma pár ľudí pýtalo, ako pokračuje môj boj s kreslením. 🙂 Či som prestala, alebo čo sa vlastne deje. Od môjho posledného článku o kresbe pastelom uplynulo veľa vody (a času), ale ja som nezaháľala. Vyskúšala som ďalšie maliarske techniky, nakreslila veľa skíc a obrázkov. Častokrát však nemám pol dňa, aby som namaľovala kompletnú maľbu a tak aspoň kreslím skice, ktoré mi slúžia aj ako príprava. Podklad sa mi tak “dostane” do ruky a očí, všimnem si veľa detailov a môžem si poopraviť proporcie, ak ich prešvihnem. Najradšej mám farebné kresby, ale aj čiernobiela kresba ceruzkou alebo uhlíkom má svoje čaro. Takže tu nájdete pár skíc, ktoré som nakreslila minulý rok a ku každej aj podkladovú fotografiu, ktorá moje skice inšpirovala.  V najbližšej dobe sem na blog prihodím aj ďalších pár vecí.


Pyramids at the Meroe site in Sudan. I visited the country in December 2014 and the Meroe site was the best historical site we visited. It is located in the middle of the desert approximately 5=hour drive from the capital Khartoum.

Meroe pyramídy v Sudáne. Krajinu som navštívila v decembri 2014. Táto významná historická a archeologická lokalita sa nachádza hlboko v púšti asi päť hodín cesty od hlavného mesta Chartúmu. Celý komplex bol takmer opustený a pyramídy aj púšť boli zaliate slnkom, čo ale na tejto čiernobielej skici nie je vidno. 🙂

Pyramids at Meroe site in Sudan
Pyramids at Meroe site in Sudan

 

Original photo of pyramids at Meroe site in Sudan.
Original photo of pyramids at Meroe site in Sudan.

 


Petra is one of the favourite subjects of my drawings. In June 2014, I was stunned when we walked through the narrow canyon – the Siq – which was created by an earthquake. In some places it is very narrow and you can see how the opposite walls match each other. And then, towards the end, this fantastic view of the Treasury shows.

Petra v Jordánsku je dosiaľ asi tá najúžasnejšia lokalita na svete, ktorú som navštívila. Hneď za ňou v tesnom závese visia Pompeje a Meroe. Od hlavného vchodu vedie cesta hlbokým kaňonom, ktorý sa miestami zužuje len na pár metrov. Tento kaňon – Siq – bol vytvorený zemetrasením pred niekoľkými tisíckami rokov a na protiľahlých stenách vidno časti, ktoré by do seba krásne zapadli, keby sa k sebe priblížili. Na konci kaňonu vás ale potom čaká pohľad ako z filmu. Presnejšie z Indiana Jonesa. 🙂 Ale pozor, moja skica klame rozmermi. Pokladnica vytesaná do skaly je vysoká niekoľko sto metrov.

 

Arriving to the Treasury via the Siq, Petra, Jordan
The Treasury viewed from the Siq, Petra, Jordan

 

Original photo - the Treasury, Petra, Jordan
Original photo – the Treasury, Petra, Jordan

 


A seagull posing on a wooden boat on a pebble beach in Brighton. Original photo was taken in May 2016 in Brighton, UK. / Čajka sediaca na loďke na kamienkovej pláži v Britskom Brightone.

A seagull on a boat at Brighton beach, UK
A seagull on a boat at Brighton beach, UK

 

Original photo - A seagull on a boat in Brighton, UK
Original photo – A seagull on a boat in Brighton, UK

 


Oslofjord. On a visit to Oslo in October 2011, I went on a boat trip around Oslofjord. It was cold and windy, but Norway is such a beautiful country and a perfect spot for those who like to take pictures of landscapes and waterways. I only wanted to sketch the picture to play with light and water.

Oslofjord. Fjord, pri ktorom leží hlavné mesto Nórska sa nazýva podľa neho – Oslofjord. Keď som bola v meste po prvý krát v októbri 2011, tak som sa okrem návštevy Opery vybrala aj na plavbu po fjorde. Bola zima, veterno. Ale Nórsko je úžasná krajina najmä pre tých, ktorí radi fotia krajinky a vodu. 🙂 Ani to počasie nevadí. Táto skica však krásu Nórska veľmi nedokazuje. Snažila som sa len pohrať trochu so svetlom a tieňom ako príprava pre budúcu maľbu.

Oslofjord, a pencil sketch.
Oslofjord, a pencil sketch.

 

Oslofjord, Norway (Original photo)
Oslofjord, Norway (Original photo)

 


Sunset in Nepal. Nepal has beautiful landscape and I saw some of the most beautiful sunsets and sunrises here. I have a selection of many pictures that I would like to turn into paintings one day. This is one the first sketches of a sunset in Pokhara in 2014.

Západ slnka v Nepále. V Nepále som videla úžasnú prírodu, úžasné západy slnka a ešte úžasnejšie východy slnka. Mám veľký výber fotografií, ktoré by som raz chcela namaľovať. Toto je jedna z prvých skíc východu slnka v Pokhare v 2014.

 

Sunset in Nepal (a pencil sketch)
Sunset in Nepal (a pencil sketch)

 

Sunset in Nepal (Original photo)
Sunset in Nepal (Original photo)

 


A statue on the Corniche promenade in Abu Dhabi. I walked past this statue almost every evening from work between 2013-2015. But I noticed the details only when I started drawing this sketch.

Socha na promenáde Corniche v Abu Dhabi. Okolo tejto sochy som chodila domov z práce takmer každý večer skoro dva roky. Detaily som si však všimla, až keď som ju začala kresliť.

 

Statue on Corniche, Abu Dhabi, UAE (a pencil sketch)
Statue on Corniche, Abu Dhabi, UAE (a pencil sketch)

 

A statue on Corniche, Abu Dhabi, UAE (Original photo)
A statue on Corniche, Abu Dhabi, UAE (Original photo)

 


 

 

Would you like to leave your feedback?