Photos/Fotky,  Travel/Cestovanie

Discovering Slovakia: Kubinska Hola

SKI PARK Kubinska hola is a ski resort on the southern side of the mountain bearing the same name. It is located in the Orava region in northern Slovakia. The ski resort offers 14 km of downhill ski slopes and 10 km of ski trails.

The resort is worth a visit for a weekend of skiing. Accommodation is possible in the mountain chalet Kubinska Hola almost at the top, or in Hotel Green at the foot of the slopes. There are also some other private ski chalets, large car park, several food outlets, ski rental, ski shop and a ski school. Ski pass can be bought also online if you have a plastic resort card.

Worth the visit also off-season is the top of the hill offering fantastic views. You can get to the top via two chair lifts and the view from the top of the hill is amazing. Down you can either take the chair lift again, ski or hike, depending on the weather conditions, season and your equipment.

 

 

Oravský vrch Kubínska hoľa meria 1396 metrov a nachádza sa priamo nad Dolným Kubínom. V zimnej sezóne je v prevádzke SKI PARK Kubínska hoľa so 14 km zjazdoviek všetkých kategórií a 10 km bežkárskych tratí. pod kopcom je veľké parkovisko, hotel GREEN, niekoľko chát a samozrejme priamo pod svahom aj chatky s občerstvením, poživoňa lyží a skishop. Niekde pod vrcholom sa nachádza aj Chata Kubínska hoľa. Tam odporúčam ubytovanie ak si chcete nasadiť lyže na nohy hneď za dverami.

Na vrchol kopca sa dá vyviezť lanovkou aj mimo sezóny. Odtiaľ je nádherný výhľad na na Dolný Kubín, Malú aj Veľkú Fatru, Vysoké i Nízke Tatry, Veľký Choč, Oravské i Kysucké Beskydy. Dolu sa môžete vybrať znova lanovkou, alebo si to kľudne zlyžujte. Vedú odtiaľ síce červené a čierne, ale okrem lievika v polovici kopca na mieste kde sa vystupuje zo spodných lanoviek, je to zlyžovateľné. My sme sa dolu vybrali “modrou” zjazdovkou a už nikdy viac. Sú tam zradné úseky, ktoré sa ťažko prechádzajú. Cena skipasu bola ok. Dalo sa zvoliť aj 3-4 hodinové, alebo poobedné, aj keď odporúčam kúpiť len kartičku a dobiť cez internet (pozor, na iPhonoch eshop nefunguje). Ski Park aj hotel Green sú vynovené a zrejme preto si každý v oblasti, vrátanie ubytovania a podporných zariadení, zvolil vyššiu cenovú skupinu porovnateľnú s Jasnou.  Na víkendovú lyžovačku, kedy chcete maximalizovať čas na svahu je však ubytovanie a služby v blízkosti strediska pohodlné.

Pri dlhšom výlete odporúčam navštíviť aj iné miesta na Orave ako Dolný Kubín, Oravský podzámok s hradom, alebo Terchovú. A samozrejme sa cestou zastaviť na dobrú papanicu na miestnych salašoch, alebo po syrové korbáčiky v Zázrivej.

 











 

Posledné dve foto ukazujú parkoviská počas prevádzky vlekov a po ich vypnutí. Iný rozdiel, čo? A ešte jedno info na záver. Mnohí to nevedia, ale tento lyžiarsky areál bol v minulosti miestom nešťastia. Lavína januári 1968 zmietla vysokoškolských študentov na lyžiarskom výcviku. Viac o tejto udalosti sa dočítate napríklad tu. Alebo si to dajte vyhľad na youtube a pozrite si celkom dobre spracovný dokument zo série o najväčších tragédiách Slovenska.

 

Verdict / Na záver: Good for a short weekend trip or as part of a longer road trip

Place / Miesto: Kubínska Hoľa, Orava, Slovakia

Date / Dátum: February 2017

Links / Užitočné odkazy: My articles about Orava, Orava Castle, Church in Tvrdošín, Malinô Brdo, Jasná, Chopok, Official site of Kubinska, Wikipedia, chata Kubínska hoľa, hotel GREEN


 

Would you like to leave your feedback?