Photos/Fotky,  Travel/Cestovanie

Discovering Slovakia: Chopok

In January 2017, I joined friends on a ski trip in Jasná, a popular ski resort on the northern slopes of Chopok, the peak of the Low Tatra mountains. Chopok, with its elevation of 2024 meters, is the second highest peak of the Low Tatra mountain range. The highest peak of the mountain range is Dumbier with 2043 meters.


Slovenský text nájdete nižšie.


The Views

I would recommend you to make a trip up the mountain to the peak of Chopok (2024m) by a gondola or hiking especially on a clear sky and sunny day, no matter what season. It can be as part of your ski holiday in one of the resorts on the slopes of the mountain, or any other holiday or trip for that matter.

The view from there is amazing. You can admire the fantastic views north to the Tatra mountains with Kriváň in the fore and to the south to Donovaly and Banska Bystrica as well. On the top, there is also a hotel “Rotunda” and restaurant with a terrace and a three-head dragon. A few meters lower there is Kammena Chata, a chalet.

 

 

Výlet na Chopok

Počas januárovej lyžovačky v Jasnej sme sa vybrali aj na Chopok. Samozrejme cesta hore bola priamo úmerná mojej fyzičke a schopnostiam – v normálnych snehuliach a lanovkou. Ale ak chcete, kľudne sa tam vyvezte v zime aj s lyžami a spustite jednou z početných zjazdoviek. Alebo si to v teplejších mesiacoch vyšlapte turistickými chodníčkami. A nemusíte ísť len zo severnej strany od Demänovskej doliny a Jasnej, ale pokojne vylezte aj z južnej od Donovalov. Veď všetky cesty vedú do Ríma… ehm… na Chopok. 🙂

Najlepšie, ak sa tam vyberiete za krásneho jasného a slnečného dňa. Hore je krásny výhľad na ostatné hrebene Nízkych Tatier, na okoloté doliny zahalené v inverzii, ale aj na naše Vysoké Tatry. Aspoň ich západnú časť s Kriváňom v popredí. Na vrchole sa stretávajú lanovky zo severnej a južnej strany v tzv. Rotunde. V tejto novej budove je aj hotel a reštaurácia s terasou a trojhlavým drakom. Ten je ľahko prehliadnuteľný (keďže všetci aj tak obdivujú výhľad alebo pohár s pivom), tak mi potom nevyčítajte, že som vám o ňom nepovedala.

Inak, taká malá perlička: Ešte v škole nás učili, že Chopok je so svojimi 2024 metrami druhý najvyšší vrch Nízkych Tatier, hneď po Ďumbieri s jeho 2043 metrami. Ten, kto editoval Wikipédiu, vtedy asi nepočúval, lebo tá tvrdí, že je to až tretí najvyšší vrch Nízkych Tatier. Ale ten druhý najvyšší si netrúfa menovať. Niekto by to tam mal opraviť, lebo školopovinné decká nebudú mať ani potuchy, prečo dostali guľu zo zemepisu. Pre tých zvedavých, tu je zoznam dvojtisícoviek na Slovensku – tento to už dal správne. Alebo teda opravte v komentároch mňa, ak som to bola ja, kto nedával pozor.

Tak prajem príjemné slnenie. nezabudnite si opaľovací krém. Celkom tam pečie. 🙂







 

Verdict: Visit on a clear sky and sunny day no matter what season of the year it is.

Place: Chopok, 2024 meter altitude, Low Tatra mountains, Slovakia

Date: January 2017

Links: Article about skiing in JasnaWikipedia, Jasná


 

Would you like to leave your feedback?