Naj,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Plánujete navštíviť juh Srí Lanky? Určite zájdite na safari

Sedím na koženkovej sedačke veľkého auta bez okien a snažím sa rozmýšľať. Rýchlosťou a protivetrom zatlačená do sedačky sa ledva sa dokážem nadýchnuť. Svalstvo na krku ma už bolí z toho ako sa snažím držať hlavu rovno proti vetru. Ruky mám zakvačené a aj niekoľkokrát omotané okolo bezpečnostného pásu, akoby mi išlo o život. Nohy sa mi hompáľajú vo vzduchu, sedačka je tak vysoko, že na podlahu nedočiahnem. Slnko už dávno zapadlo za horizont, ale ja som slnečným okuliarom vďačná za aspoň akú takú ochranu mojich už slziacich očí pred silným protivetrom. Ten mi sviští okolo uší ako severák a fakt, že sa trasiem od zimy, ma až tak veľmi nezaujíma. Dýchanie je prednejšie.

Auto s plátennou strechou bez okien je nielen veľké, pre asi desať pasažierov, ale aj vysoké. Šofér sedí o pekný meter nižšie v presklenej kabíne. Len tuším, že sa už valí po rovnej dlhej asfaltovej ceste ako pretekár formuly 1. Až ma nadhodilo a posunulo nebezpečne blízko koncu sedačky, keď na ňu zatočil z tej vedľajšej prašnej cesty a zároveň dupol na plyn. A tak bojujem s vetrom o každý nádych. Odopínať pás a ísť zabúchať šoférovi sa mi zdá dosť nebezpečné. Našťastie kamarát sediaci predo mnou sa odvážil a vyhral aj nad silou proti vetra. Počujem búchanie na kovovú strechu kabíny, nejaký krik a auto hneď spomaľuje. Už môžem dýchať aj rozmýšľať. Takže kde sme to boli? Aha, posledné štyri hodiny som sedela na tejto koženkovej sedačke terénneho safari džípu v Národnom parku Uda Walawe na Srí Lanke, otáčala sa všetkými smermi a cvakala foťákom, čo to dalo. Čiže celú 8GB pamäťovú kartu. Mala som sa kam obzerať, okolo sa pásli stáda slonov, bufalá aj vysoká, a tiež krokodýli, hady, vtáky aj pávy.

Sunset above Uda Walawe reservoir, Sri Lanka
Západ slnka na vodnou nádržou Uda Walawe, Sri Lanka


This article is from the Sri Lanka series for more encouragement to visit the island . If you’d like to read it in English, check my posts:

5 reasons for visiting Sri Lanka,
Discovering Sri Lanka,
Visiting south of Sri Lanka? Try safari in one of the national parks
and Sri Lanka Elephants.

Chcete vedieť viac o Srí Lanke? Pozrite si aj moje články:

Päť dôvodov prečo sa oplatí navštíviť Srí Lanku,
Objavovanie Srí Lanky
Slony na Srí Lanke.

 


 

Prečo sa vybrať na safari práve na Srí Lanke?

Srí Lanka je známa nielen pre krásne opustené pláže a dobré jedlo, ale aj pre jedinečnú faunu a flóru. Na ostrov často cestujú fanúšikovia vtáctva a zvierat. Opice a pávy tu voľne pobehujú aj po uliciach a záhradách a zo stromov visia netopiere. Pláž Rekawa na juhu ostrova je populárna ako liaheň korytnačiek.  A väčšie zvieratká ako slony, leopardy a bufalá možno vidieť v mnohých národných parkoch, ktoré sa nachádzajú po celej krajine. Takmer všetky slony na Srí Lanke žijú v takýchto rezerváciach pre ich vlastnú ochranu, ale aj pre ochranu majetku a ľudských životov. A safari je na Srí Lanke rovnaký biznis ako v Afrike. Takže už pri plánovaní výletu som sa tešila, že si porovnám zážitky z Krugerovho národného parku v Južnej Afrike s tými na Srí Lanke.

Monkey in the palm tree, Sri Lanka
Opice na palme, Sri Lanka
Monkeys, Sri Lanka
Opice na reklamnej ploche pri ceste, Sri Lanka
Peacock, Sri Lanka
Páv (teda pávica), Sri Lanka
Bats on a tree, Sri Lanka
Netopiere na strome, Sri Lanka

 

Národný park Uda Walawe

Blízko mestečka Dickwela na juhu Srí Lanky, kde som bývala, sú dva národné parky – Yala a Uda Walawe. Obe knižky o Srí Lanke, DK Eyewitness Travel Guide Book a Lonely Planet Travel Guide, odporúčajú navštíviť ak nie oba, tak aspoň jeden z týchto parkov.  Ten druhý, Uda Walawe, je šiesty najväčší park na ostrove a pobehuje po ňom vraj najviac slonov ale aj iných zvierat. No nie sú tu leopardy. Ak chcete vidieť leopardy, tak treba ísť do parku Yala.

Uda Walawe je asi 300 km2 safari rezervácia od júla 1972. Jeho hlavným centrom je vodná nádrž Walawe obkolesená planinami a nízkými kopcami. (Tu je mapa) Keď však prídete bližšie, zistíte, že to tak nebolo vždy. Z vodnej plochy trčia ešte kmene starých mŕtvych stromov a tak je úplne jasné, že jazero je umelo vytvorené pri stavbe vodnej priehrady a pôvodne bol v týchto miestach les. Podnebie v parku je vlhké a teplé, okolo 28-30°C. Vraj sa tu väčšinou striedajú tri mesiace dažďa s tromi mesiacmi, kedy pre zmenu neprší tak často a veľa. Váš spievodca, hotel, alebo domáci, ak bývate na súkromí, vám pomôžu zariadiť návštevu parku. pri vchode treba presadnúť do vopred zajednaného safari auta s pohonom na všetky štyri kolesá. Cesty sú obyčajné poľné a tie lejaky sa na ich kvalite a rovnosti tiež podpísali. Návšteva stojí približne 3500 rupií na osobu za pol dňové safari (September 2015). Najviac zvierat možno zazrieť buď skoro ráno alebo podvečer, kedy je možné vidieť a krásny západ slnka.

Uda Walawe reservoir with dead trees, water buffaloes and painted stork, Uda Walawe, Sri Lanka
Vodná nádrž Uda Walawe s mŕtvymi kmeňmi stromov v pozadí, bufalá a bocian v popredí, Uda Walawe, Srí Lanka

 

Aké zvieratká žijú v Uda Walawe?

Uda Walawe je najmä domovom takmer 500 slonom, na ktoré možno v stáde alebo jednotlivo naraziť v celom parku. Na okraji je aj domov pre osirené slonie mláďatá, ktorý založili v roku 1995. Tieto slony sú ázijského typu. Na rozdiel od tých afrických, ázijské slony majú kratšie uši, inú stavbu tela aj kožu a nemajú kly.

Okrem slonov možno v parku vidieť aj srny, bufalá, krokodýli, orly, bociany, pávy, opice, hady a iné zvieratká. Podľa domácich je v Uda Walawe aj niekoľko leopardov, ale tie ťažko zbadať.

Elephants, Uda Walawe, Sri Lanka
Slony, Uda Walawe, Srí Lanka
Elephant baby, Uda Walawe, Sri Lanka
Slonie mláďa, Uda Walawe, Srí Lanka
Elephant herd, Uda Walawe, Sri Lanka
Stádo slonov, Uda Walawe, Srí Lanka
A herd of deers and buffaloes, Uda Walawe, Sri Lanka
Bufalá a srny, Uda Walawe, Srí Lanka
Water buffaloes in a water hole, Uda Walawe, Sri Lanka
Bufalá oddychujú v jame plnej vody, Uda Walawe, Srí Lanka
Water buffalo, Uda Walawe, Sri Lanka
Bufalo vo vodnej nádrži, Uda Walawe, Srí Lanka
Crocodile and Water buffaloes in Uda Walawe reservoir, Sri Lanka
Krokodýl (vpredu) a bufalá vo vodnej nádrži Uda Walawe, Srí Lanka
Sleeping crocodile on the shore of Uda Walawe reservoir, Sri Lanka
Krokodýl spí na brehu vodnej nádrže Uda Walawe, Srí Lanka
One of the many species of snake, Uda Walawe, Sri Lanka
Had, jeden z mnohých, Uda Walawe, Srí Lanka
Monkey, Uda Walawe, Sri Lanka
Opica, Uda Walawe, Srí Lanka
Changeable Hawk-Eagle, Uda Walawe, Sri Lanka
Orol, Uda Walawe, Srí Lanka
Indian peafowl, Uda Walawe, Sri Lanka
Páv, Uda Walawe, Srí Lanka
Painted Stork, Uda Walawe, Sri Lanka
Bocian, Uda Walawe, Srí Lanka
Asian Openbill Stork, Uda Walawe, Sri Lanka
Bocian, Uda Walawe, Srí Lanka
Nesting bird, Uda Walawe, Sri Lanka
Papagáj, Uda Walawe, Srí Lanka
Uda Walawe reservoir, Uda Walawe, Sri Lanka
Vodná nádrž Uda Walawe, Srí Lanka

 

Záver

Ak plánujete navštíviť Srí Lanku, pridajte si do cestovného plánu aj návštevu aspoň jedného zo safari parkov. Je to dobrá príležitosť vidieť nielen slony, opice a pávy, ktorých je na Srí Lanke veľa, ale aj iné zvieratá vo voľnej prírode.

Miesto: Uda Walawe

Dátum návštevy: 25 september 2015

Zdroje / Viac informácií:
Lanka.com
Sri Lanka Ecotourism
Wikipedia – Uda Walawe
Lonely Planet – Uda Walawe
Map of Uda Walawe


Would you like to leave your feedback?