Interesting/Zaujímavé,  Slovensky

SAE: Niekomu treba adrenalín

Posledný februárový víkend v roku 2014 som bola na výlete v hlavnom meste Ománu, Maskáte. Trochu sa mi tam nechcelo, pretože v tom istom čase sa v Abu Dhabi konali letecké preteky Red Bull Air Race 2014. A keďže ja milujem lietadielka (po kom som to zdedila? 🙂 ), tak mi bolo ľúto, že to neuvidím.

Red Bull Air Race 2014 sa konal v Abu Dhabi po troj-ročnej prestávke, počas ktorej organizátori dolaďovali pravidlá a bezpečnostné opatrenia. Nemožno sa im čudovať, keď piloti lietajú na vopred stanovenej dráhe kľučkujúc pomedzi pylóny s rozostupom asi 15 metrov a iba nejakých 25 metrov nad zemou. V Abu Dhabi sa táto “dráha” nachádza nad morom na tzv. Breakwater, medzi promenádou Corniche s mrakodrapmi a zálivom s vlajkou, divadlom a skanzenom.

Mesto predtým hostilo tieto preteky už šesťkrát, od roku 2005 do roku 2010. Po Abu Dhabi nasleduje tento rok ešte sedem podobných šou v malebných mestečkách v Chorvátsku, Malajzii, Poľsku, Veľkej Británii, Spojených štátoch a v Číne. Dvanásť pilotov malých vrtuľových strojov v prvý deň (tu piatok) bojovalo v kvalifikácii o postup, ktorý im zabezpečil najrýchlejší čas preletu po stanovenej dráhe pomedzi pylóny. Druhý deň už bol počet pilotov skresaný na osem a neskôr vo finále súťažili už len štyria.

zdroj: The National

Piloti pred súťažou trénovali na podobnej dráhe na severe v Ras al Khaimah, a v utorok sa presunuli do Abu Dhabi. A na mňa sa usmialo šťastie vo štvrtok, kedy som radostne poskakovali pri okne a fotila o sto šesť a neskôr odhopsala na dlhúúúú obedovú prestávku priamo na miesto diania.

Tu sú moje fotky, trochu slabšej kvality, ale snáď sa budú páčiť aspoň lietadlofilom. 😉

Viac informácií v angličtine tu, tu a tu.

Would you like to leave your feedback?