Interesting/Zaujímavé,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

SAE: V polyesterovej abáji

Abája je tradičný arabský ženský odev. Je to vlastne niečo ako veľmi ľahký aj keď dlhý kabátik. Obvykle je čiernej farby, ale často je vyrobený z najjemnejších materiálov, ktoré v teplom podnebí Emirátov skôr chráni pred silnými slnečnými lúčmi. Zaujalo ma, že Emirátčanky majú abáju často nenápadne, ale zaujímavo prizdobenú. Či už sú to okraje prešité krajkou alebo lemované farebnou výšivkou, takmer každá si niečo nájde.

 

Pod abáju si potom Emirátčanky obliekajú normálne oblečenie, či už šaty, nohavice, džínsy, tričká, alebo blúzky, to už je na každej vkuse a pohodlí. Veľmi často tiež chodia v topánkach na veľmi vysokom podpätku. Vlasy si prikrývajú šejlou alebo šálou, tiež obvykle čiernej farby a rovnakého materiálu ako býva abája.

 

Abáje tiež podliehajú móde a sú relatívne drahé. Tie kvalitnejšie stoja od 200 eur vyššie a za každé prizdobenie sa platí, ale dajú sa nájsť aj lacnejšie z menej kvalitného materiálu. Do takej z nepríjemného polysteru nás navliekli pri návšteve Veľkej Mešity Šejka Zayeda v Abu Dhabi.  

 

Tu je dôkaz. J
 

 

Would you like to leave your feedback?