Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

SAE: Turistika po hotelových lobby: Emirates Palace

Pri vchode do hotelovej haly ma úctivo zdraví lokaj v rovnošate, ktorá mi silno pripomína české filmové rozprávky o princeznách a pekároch. Hneď v “predsieni” sedí na kožených sedačkách manželský pár a pozerá sa na televíziu. Človek si povie: “Čože? Na televíziu?” Nuž áno, len namiesto x-tého dielu Sultána premietajú príchod áut pred hotel. Keď im privezú ich auto, vstanú a odídu.

Za predsieňou je veľká sála a v nej tróni veľká fotografia usmiateho šejka. Napravo je recepcia, naľavo sedacie súpravy. Všetko má taký zvláštny teplý odlesk. Keď pokračujem ďalej, vpravo je výstava kaligrafických malieb alebo výtvorov zo skla. Kaligrafické maľby sú tu veľmi populárne. A vľavo sú vo vitrínkach vystavené veci, ktoré si v niektorom z butikov v pravom krídle paláca môžete kúpiť. Je libo zlatý obal na ipad?

 

O pár krokov ďalej sa predo mnou otvára tzv. Lobby bar „Le Café“. Je tam aj ceduľka Nefotiť, ktorú by som rada odignorovala, ale strážnik postávajúci obďaleč zo mňa nespúšťa oči, tak sa poddám. Nuž, tie nádherne vyzdobené muffiny od výmyslu sveta si budete musieť len predstaviť.

Ale aby som vás nenaťahovala príliš, pokračujeme nahustenými informáciami z wikipedie a iných zdrojov. Emirates palace je dominantou Abu Dhabi. Hotel otvorili v novembri 2005, ale mnoho reštaurácií a kúpele sa pridali až o rok neskôr. Stavba má 114 dómov, niektoré sú až 80m vysoké. Základným stavebným kameňom je mramor a detaily sú vyzdobené zlatom. Vraví sa, že hotel má sedem hviezdičiek, ale pokiaľ si dobre pamätám, tak škála má iba 5 hviezdičiek, čiže to bude asi reklamný trik.

Náklady na stavbu sa vyšplhali na vtedy závratných 6 biliónov amerických dolárov, ale odvtedy už ho tromfli ďalšie megalomanské stavby, minimálne Marina Bay Sands v Singapure. Emirates Palace sa rozprestiera na 850,000 m2, má 302 izieb a 92 apartmánov, podzemné parkovisko pre 2 500 áut, 2 bazény, súkromný lodný prístav, 1.3 km súkromných pláží, helipad, záhrady, konferenčné centrum, 9 reštaurácií, 5 barov, kúpele, fitness a športoviská na tenis, kriket, rugby, futbal a pólo. má 302 izieb a 92 apartmánov, podzemné parkovisko pre 2 500 áut, 2 bazény, súkromný lodný prístav, 1.3 km súkromných pláží, helipad, záhrady, konferenčné centrum, 9 reštaurácií, 5 barov, kúpele, fitness a športoviská na tenis, kriket, rugby, futbal a pólo. V hotelovom komplexe je aj niekoľko butikov a v chodbách sa pravidelne organizujú výstavy. V roku 2010 tam bol dokonca vystavený najdrahší vianočný stromček za 100 miliónov amerických dolárov.

A už len zopár perličiek na záver:

Tesne pred lobby barom stojí jeden z mála predajných automatov na…. zlato!

Na stenách sú obrovské ručne tkané koberce

Nespočetné fontánky a mozaiky spestrujú a opticky ochladzujú tú zlatavú žiaru.


Would you like to leave your feedback?