Slovensky,  Travel/Cestovanie

Atény: Námestie Syntagma, múzeá a okolie

Atény som navštívila dva krát. V novembri 2008 a vo februári 2017. A rada sa tam kedykoľvek znova vrátim. Centrum mesta je ako jeden veľký historický skanzen starý viac ako 2500 rokov. Jedlo je skvelé, ľudia sú milí, je tam stále, čo objavovať a niektorých historických miest, ako Agora, Akropola alebo Lycabettus, sa neviem nabažiť. Námestie Syntagma je námestie Ústavy. Nachádza sa tu budova parlamentu, drahé hotely, križovatka dvoch liniek metra a iné. Ako najväčšie námestie Atén je často dejiskom demonštrácií. Ja som sa tu dlho nezdržala, ale ak vás zaujímajú chlapci v pančuškách, tak si počkajte na striedanie stráží. odtiaľ môžete potom pokračovať hlavnou ulicou na sever štvrťou Kolonaki okolo múzeí (Benaki Museum, Museum of Cycladic Arts, Byzantine and Christian Museum, War museum a Aristotelovo lýceum) až pod vrch Lycabettus.

 

Parliament at Syntagma square, Athens, Greece
Budova parlamentu na námestí Syntagma, Atény, Grécko


Syntagma, the Constitution square is the main square in Athens with the houses of Parliament, most expensive hotels and a a transport hub. Continue reading…


Ak vás už mesto a staroveké uličky omrzi a a chcete sa ísť pozrieť na more, tak skočte buď na metro smerom do prístavu Pireus a vystúpte na predposlednej zastávke Faliro. Tam sa poprechádajte, odpočinte si pri kávičke na promenáde, prípadne naskočte na električku a prevezte sa popri pobreží na druhý koniec do Glyfady a Vougliameni. Električkou môžete ísť aj z centra od Zappiosu. Sú tu en tri linky a premávajú po trase písmena T medzi centrom, Faliro a Vougliameni. Ak chcete ísť ešte ďalej, tak v Glyfade alebo Vougliameni prestúpte na autobus. Turistickí sprievodcovia odporúčajú ísť až na Cap Sounion a pozrieť si Poseidonov chrám prizápade slnka. Na fotkách je krásny, ale my sme to vďaka štrajku dopravákov nestihli.

 

Parliament, Athens, Greece
Parlament, Atény, Grécko (fotka November 2008)

 
A statue near botanical gardens, Athens, Greece
Socha pri botanickej záhrade, Atény, Grécko

 
Palm Trees, Athens, Greece
Palmy v botanickej záhrade, Atény, Grécko

 
Tree in Athens, Greece
Typický strom v Aténach, Grécko

 
A tangerine tree in Athens, Greece
Mandarínkovník, Atény, Grécko

 
Byron memorial, Athens, Greece
Memoriál Byron, Atény, Grécko

 
A street in Athens, Greece
Ulička, Atény, Grécko

 
Athens, Greece
Atény, Grécko

 
National Archeological Museum, Athens, Greece
Národné archeologické múzeum, Atény, Grécko

 
Museum of Cycladic Art, Athens, Greece
Múzeum Cykládskeho umenia, Atény, Grécko

 
Boats at Glyfada near Athens, Greece
Lode v Glyfade neďaleko Atén, Grécko

 
Seaside, Glyfada, Greece
Pobrežie, Glyfada, Grécko

 
Pireus, Greece
Pireus, Grécko

 
Prečítajte si o Aténach viac tu.
 


 

Would you like to leave your feedback?