Naj,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Okolo Kuby za 14 dní

Čo viete o Kube? Že to je to ostrov v severnom Karibiku, na pomedzí Atlantického oceánu a Karibského mora. Hlavné mesto je Havana. Vládne tam komunizmus. Vodcom národa je Fidel Castro, ktorý oslavuje tento rok 90-tku a zastupuje ho jeho mladší brat Raul. Hovorí sa tam po španielsky. A majú tam aj rafinérku. Toľko som o tejto krajine vedela ja do augusta 2016. Po rozhodnutí o mojej ďalšej destinácii som sa teda dala do štúdia. A čo som nenaštudovala pred cestou, som sa dozvedela priamo na mieste. A že som sa toho dozvedela!

Mapa ostrova slobody na stene v jednom z hotelov vo Varadere, Kuba
Mapa ostrova slobody na stene v jednom z hotelov vo Varadere, Kuba

Ale pekne po poriadku. Na Kubu som sa tentoraz pre mňa neobvykle vybrala na poznávací zájazd s cestovkou – s CK Bubo na zájazd “Kuba Absolut Total” v októbri 2016. Za týmto rozhodnutím je hneď niekoľko dôvodov:

1. Šetrím čas – aby ste Kubu precestovali celú, musíte stráviť veľa času plánovaním.

2. Lacnejšia a komplexnejšia ponuka – Na Kubu sa dá ísť bez problémov bez cestovky. No už pri rýchlom porovnaní cien leteniek, ubytka, stravy a ponuky cestoviek, to bolo narovnako.

3. Obnovená dôvera v cestovky – Po mnohých rokoch cestovania po svete na vlastnú päsť to bol už môj druhý výlet s cestovkou tento rok. Prvý krát som sa vybrala do Albánska. V lete. Na “pobytovku”. 🙂 Mala by som sem namiesto smajlíka dať skôr zvuk hurónskeho smiechu a keď si o tom prečítate, tak pochopíte prečo. (Link pridám, hneď ako článok vypublikujem.) Ale už druhý skvelý a bezproblémový zážitok s cestovkou u mňa obnovuje dôveru v takéto druhy výletov. A výrazne opravuje naštrbenú dôveru ktorej vďačím skúsenostiam ako napríklad: objednaný let z A do C s prestupom v B je nakombinovaný tak, že z A do B odlietam o 20:00, ale z B do C lietadlo odlietalo už o 2:00 ráno toho istého dňa. Cestovať v čase som sa ešte nenaučila, aj keď to mám v pláne. Najprv zmáknem teleportáciu.

4. Dodatok – Po návrate zo zájazdu musím priznať aj obrovskú pridanú hodnotu skvelého sprievodcu a rovnako aj kvalitnej cestovky. Celý zájazd sa do bodky riadil heslom Bubo – “Lovci zážitkov”. Že sme tých zážitkov ulovili požehnane.

 

Čo je možno vidieť a zažiť na Kube?

Po takmer 3000 kilometroch po Kube (odsedených v autobuse), toto sú miesta, ktoré stoja za návštevu. Ak tam teda niekedy pôjdete, skúste niektoré navštíviť, aby ste spoznali pravú Kubu. Tu len námatkovo, bližšie info k mestám a aktivitám podám v samostatných článkoch. Takže sa sem neskôr vráťte. 🙂

View of Havana from the other side of the bay, Havana, Cuba
Výhľad na hlavné mesto Havanu z druhej strany zálivu, Havana, Kuba

 

Beach at Varadero, Cuba
Pláž vo Varadere, Kuba

Okrem Havany a Varadera, kde skončí väčšina turistov na Kube, stojí za návštevu aj provincia Pinar del Rio s farmičkami, tabakovými plantážami a továrňami, “mogotmi” (kopcami), jaskyňami, prehistorickou maľbou na brale a červenou pôdou. Za návštevu stoja i pláže okolo Guardalavaca i Zátoky svíň, historické mestá založené krátko po Kolumbovi: Trinidad, Cienfuegos, Bayamo, Camaguey a Santiago de Cuba. Zaujímavá je i Santa Clara s mauzóleom Che Guevaru. A zrejme aj Holguín a Baracoa, ale tie si obzriem pri ďalšej návšteve ostrova, lebo prvé bolo trochu mimo cesty a druhé ostalo poničené a odstrihnuté od sveta kvôli hurikánu Matthew. Verím, že záchranné práce išli od ruky, čo usudzujem najmä podľa frekvencie letov vrtuľníkov a množstva náklaďákov na cestách smerom na východ.

Pinar del Rio province with mogots, farms and red soil, Cuba
Provincia Pinar del Rio s kopcami zvanými mogots, farmičkami a červenou pôdou, Kuba

 

Beach at Guardalavaca, Cuba
Pláž v Guardalavaca, Kuba

 

Sunset at the beach hotel in Trinidad, Cuba
Západ slnka z hotela pri pláži v Trinidade, Kuba

 

Historical cobbled street in Trinidad, Cuba
Historická ulička so starým kamenistým chodníkom v Trinidade, Kuba

 

Main square in Cienfuegos, Cuba
Hlavné námestie v Cienfuegos, Kuba

 

Side street in Camaguey, Cuba
Vedľajšia ulička v Camaguey, Kuba

 

Statue in Bayamo, Cuba
Pamätník v Bayame, Kuba

 

Main Square in Santiago de Cuba, Cuba
Hlavné námestie v Santiago de Cuba, Kuba

 

Statue of Che Guevara, Santa Clara, Cuba
Pamätník Che Guevaru, Santa Clara, Kuba

 

A ako je teda na Kube?

Celkový dojem je skvelý a návštevu rozhodne odporúčam neodkladať na neskôr, ak vás Kuba zaujíma. Aspoň sa budete mať kam vrátiť. 🙂

Eastern Cuba, view from a hilltop of Gran Piedra near Santiago de Cuba, Cuba
Výhľad na východnú časť ostrova z vrchu kopca Gran Piedra pri Santiago de Cuba, Kuba

Počasie bolo tropicky ostrovné. Často sa strieda slnko s tropickými lejakmi a najmä na juhu ostrova je dosť vlhko a teplo. Občas sa objaví nejaký hurikán, najmä v septembri a októbri.

Fresh fruit - directly from a farm, Cuba
Čerstvé ovocie priamo od farmára, Kuba

Strava je skvelá. Aj keď je ostrov chudobný, domáci tu dopestujú veľa rôznych druhov ovocia, zemiakov a inej zeleniny. Veľa z toho som ani nepoznala a ochutnala prvý krát. Hovädzie bolo obľúbené na štýl ropa vieja najmä v strede a na východe ostrova. Na západe bolo často v menu prasiatko. Moje oblúbené krevety a morské plody bolo najmä v Havane a Varadere.

Roundabout in Varadero, Cuba
Kruháč vo Varadere, Cuba

Doprava je taká kubánska – pre turistov klimatizovaný autobus a chevrolet z prvej polky 20. storočia, pre domácich rozhorúčená tatrovka, bicykel alebo koník. Odskúšané všetko.

Ľudia sú rôzni ako všade na svete. Tí, čo majú často blízko k turistom si radi vypýtajú úplatok. Ale mimo turistických odvetví sú veľmi milí a nápomocní. Ale samozrejme, výnimka potvrdzuje pravidlo a mňa veľmi prekvapil napríklad pán kuchár v hoteli v Havane, ktorý sa naučil pár slovenských slovíčok a pomohol mi s mojou španielčinou.

 

Bay of Santiago de Cuba, view from Castillo de Moro, Cuba
Záliv pri Santiago de Cuba, výhľad z pevnosti Moro, Kuba

A vy? Páči sa vám Kuba? Plánujete tento ostrov navštíviť?


 

Would you like to leave your feedback?