Interesting/Zaujímavé,  Naj,  Slovensky,  Text

Kreslenie: Kresbičky farbičkami

Moje obdobie obliekania sa do 50 odtieňov čiernej sa skončilo so strednou školou. Už od “výšky” mám rada farby a prešla som aj od komplet čierneho šatníka na šatník farebný. S postupom času sa prechyľujem od fialovej, cez červenú, modrú a zelenú k oranžovej a žltej. Že by som si skákala po čakrách? Aj svoje kresliace pokusy som začala čiernobielo. Tu si môžete prečítať prvý článok zo série Kreslenie: Kreslenie pravou mozgovou hemisférou. Ale teda hneď od začiatku bolo jasné, že ma jednofarebný, aj keď zaujímavý a všestranný grafit omrzí a budú ma lákať farebné obrázky. A tak pokračujem vo vzdelávaní mojej pravej hemisféry a učím sa o farbách.

Kreslenie farbičkami podľa predlohy
Kreslenie farbičkami podľa predlohy


Starting with colour drawing: After the initial images made by a simple pencil or with graphite pencil, I wanted to use more colours. Continue reading in English here.


Na začiatok som si dala trochu teórie. Teória farieb rozlišuje základné farby – červená, žltá, modrá. Zmiešaním týchto základných farieb dostaneme oranžovú (žltá a červená), fialovú (červená a modrá) a zelenú (žltá a modrá). Potom podľa pomerov týchto dvoch ešte dostanete rôzne odtiene. Teória je síce fajn, ale prax je niekde inde a chce to veľmi veľa skúšania. Často sa mi stávalo, že som to prehnala (najmä preto, že som ešte nevedela, ako v skutočnosti tie farby vyjdú).

Kreslenie farbičkami
Kreslenie farbičkami

Tak som to na ďalšom kurze s Radkou vyskúšala s farbičkami. Tie doma nájde snáď každý a farieb je toľko, že ak nechcete, nemusíte zmiešať modrú s červenou, aby ste dostali oranžovú, ale rovno si vezmete oranžovú pastelku. Nevýhodou je, že tu chyby dosť vidno a gumovanie veľmi nepomôže. Ale pre začiatok fajn.

Kreslenie farbičkami
Kreslenie farbičkami

Moje pastelky mali jednu zaujímavú vlastnosť, ktorú som chcela vyskúšať. Dali sa pretrieť vodou a kresba potom vyzerá, ako keby som obrázok maľovala vodovými farbami. Toto jabĺčko sa po pretretí štetcom namočeným vo vode zmenilo na šťavnaté farby okamžite vynikli.

Kreslenie farbičkami - predloha
Kreslenie farbičkami – predloha
Kreslenie farbičkami na farebnom podklade
Kreslenie farbičkami na farebnom podklade
Kreslenie vodovými farbičkami na farebnom podklade
Kreslenie vodovými farbičkami na farebnom podklade, farby sú živšie

Would you like to leave your feedback?