Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Objavovanie Srí Lanky

Poď na Srí Lanku! Keby mi toto niekto povedal pred pár rokmi, zaťukala by som si významne na čelo. Srí Lanka povesť turistického raja rozhodne nemala. Navyše, ja som si tento ostrov v Indickom oceáne zaradila do kategórie “nebezpečené”. Krajinou dlho zmietala občianska vojna, búchali bomby a bojovalo sa. Aj napriek úsiliu politkov a medzinárodných vyjednávačov sa nedarilo uzavrieť vhodnú mierovú dohodu medzi vládou a Tamilskými Tigrami. Do toho prišlo ešte aj silné tsunami spôsobené podmorským zemetrasením v Decembri 2004, ktoré poničilo juh ostrova.

Sri Lanka


“Let’s visit Sri Lanka!” Had anyone asked me to join them on a trip to this country a few years ago, I would recommend them to see a specialist doctor. Just a few years ago, I have considered Sri Lanka dangerous due to the civil war between the government and the Tamil Tigers. Read more…


Tak prečo Srí Lanka?

V roku 2009, po vyše 25-ročnej občianskej vojne, podpísali Sinhálčania (majoritné obyvateľstvo ostrova) a Tamilčania mierovú dohodu, a krajina sa odvtedy rýchlo rozvíja. Postupne sa dostáva späť na zoznamy cestovných agentúr a príjmy z turizmu tvorili v roku 2014 okolo 11.5% HDP (podľa World Travel & Tourism Council). Srí Lanka má turistom naozaj čo ponúknuť – pláže, trekking, prales, safari, históriu, náboženské a kultúrne pamiatky, wellness a ayurvedu, kulinárske zážitky a mnoho iného.

Safari, Uda Walawe National Park, Sri Lanka
Safari, národný park Uda Walawe, Srí Lanka

 

Základné informácie o krajine

Srí Lanka je ostrov v tvare slzy v Indickom oceáne, juhovýchodne od Indie. Kedysi sa ostrov volal Ceylon, žije tu viac ako 20 miliónov ľudí a hlavným mestom je Colombo. Na západe a juhu ostrova žijú Sinhálčania, ktorí pochádzajú zo severnej Indie. Sever je prevažne obývaný Tamilčanmi z južnej Indie. Na východe žijú prevažne hinduisti a moslimovia.

Chrám, Srí Lanka

Ja som sa na Srí Lanku zamerala po presťahovaní sa do Abu Dhabi. Tam som si hneď na začiatku vyrobila zoznam destinácií, kde sa dá pár dní voľna vyplniť aktívnym oddychom a sú vzdialené maximálne tri hodiny letu od Emirátov. Srí Lanka síce netrónila na prvom mieste, ale po hlbšom výskume a niekoľkých zaujímavých diskusiách s kolegami z ostrova sa rýchlo prepracovala na prvé priečky a potom už záležalo len na načasovaní. Vyhral september 2015.

Sri Lanka
Na Srí Lanke prší pol roka na jednej strane ostrova a pol roka na druhej.

Podnebie na Srí Lanke je teplé a veľmi vlhké. Chladnejšie je iba vo vyšších polohách v horách v strede krajiny. Koncom septembra je tam teda obvykle teplo, veľmi vlhko a občas silno prší. Ale iba na jednej polovici ostrova. V tomto je Srí Lanka špecifická – pol roka je monzúnové obdobie na severovýchode a pol roka na juhozápade.

Autobusová stanica, Srí Lanka

Rozloha Srí Lanky je 65 tisíc km2, čo je asi ako Litva, Lotyšsko alebo Írsko. Územie je rozdelené na západnú časť okolo hlavného mesta Colomba, juh s mestami Galle a Tangalle, v strede je región Kandy a hory a nad tým Kultúrny trojuholník. Výpočet dotvára Jaffna na severe a Východný región. Každá časť môže turistom veľa ponúknuť. Na prehliadku celého ostrova by som odporúčala minimálne dva týždne. Ale aj menej dní na Srí Lanke môže byť hodnotne strávených.

Pláž na Srí Lanke
Pláž na Srí Lanke
Opica na palme, Srí Lanka
Opica na palme, Srí Lanka

 

Praktické rady pri plánovaní návštevy Srí Lanky

  • Väčšina turistov potrebuje do krajiny víza, ktoré možno teraz vybaviť už aj online na 30 dní za cca 35 USD.
  • Na Srí Lanku môžete ísť na luxusnú dovolenku, alebo len s batohom. Ako sa vám páči.
  • Cestu na Srí Lanku vám môže zariadiť cestovná agentúra, alebo si to môžete vybaviť aj sami. Letenky za rozumnú cenu zo SVK ponúka napríklad Fly Dubai s prestupom v Dubaji.
  • Ubytovanie možno nájsť na rôznych portáloch, ale veľmi rozšírené je napríklad aj airbnb.
  • Ekonomika krajiny sa rýchlo rozvíja, ale ak sa chystáte mimo veľkých miest, tak si radšej vyberte, prípadne zameňte, dostatočnú hotovosť už na letisku.
  • Po ostrove sa dá cestovať vlakom alebo autobusom, ale najmä pri kratších pobytoch je lepšie mať vlastný dopravný prostriedok. Často je k prenájmu auta alebo mikrobusu aj domáci šofér. Nezabudnite sa dohodnúť a zaistiť (zaplatiť) mu ubytovanie, stravu a, samozrejme, sprepitné.
  • Cesty na Srí Lanke nie sú v najlepšom stave a preto plánujte rozumne a pridajte ešte veľkú časovú rezervu.
  • A nakoniec, vezmite si vhodné oblečenie kvôli vysokej vlhkosti a vyzbrojte sa repelentom proti otravným komárom.

Would you like to leave your feedback?