Naj,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

SAE: V oblakoch

Zakaždým, keď som bola v Dubaji, alebo som len prechádzala cez mesto, hľadala som v panoráme štíhlu, 828 metrov vysokú vežu zo skla, ocele a kovu – Burj Khalifa (Chalífovu vežu). Táto veža sa pýši niekoľkými zápismi v Guinesovej knihe rekordov a všetci vedia, že je jednoducho najvyššia na svete. Často som si z nákupov vo vedľajšom Dubai Malle odskočila ku fontáne pokochať sa výhľadom a raz sa mi dokonca podarilo prejsť chodbami hotela Armani, ktorý vo veži sídli (popri luxusných bytoch, záhradách, fitnesku, reštauráciách a parkoviskách).

 

Burj Khalifa v Dubaji

Aj keď som vedela, že je možné vyviezť sa výťahom na vyhliadkovú plošinu a kochať sa výhľadom na mesto a západ slnka, nejako ma to nikdy nelákalo. Teda, až dokiaľ nebolo jasné, že z Emirátov odchádzam. A tak symbolicky v posledný deň v Emirátoch sme najmä vďaka mojim úžasným kolegom vyrazili s mojimi rodičmi “do oblakov”.

During my numerous visits to Dubai, I often looked out to the 828 m tall Burj Khalifa, which is the highest building in the world. Although I often went shopping to the adjacent Dubai Mall, I did not feel the urge to got up the tower only until it was clear I will be leaving … Continue reading in English here.


O čom to je?
Burj Khalifa sa nachádza vo štvrti Downtown Dubai and pri jej návrhu sa dizajnéri inšpirovali púštnymi kvetmi druhu Hymenocallis a prvkami tradičnej Islamskej architektúry. Vežu z ocele, kovu a skla začali stavať v januári 2004 a slávnostne ju otvorili o šesť rokov neskôr v januári 2010.

 

Keď už som spomenula tie Guinessove rekordy, tak Burj Khalifa je zapísaná ako:
1. Najvyššia budova a človekom postavená stavba na svete (vysoká 828 metrov). Tu nájdete aj porovnanie s ostatnými.
2. Najviac poschodí v budove – celkom 160.
3. Najvyšší výťah v budove – jeden výťah ide do výšky 504 metrov.
4. Najrýchlejší výťah v budove – ide rýchlosťou 64 km/h.
5. Najvyššie umiestnená reštaurácia – At.mosphere je na 122 poschodí (alebo 441 metrov vysoko).
6. Najvyššia obytná budova – najvyšší byt sa nachádza 385 metrov vysoko.

 

Architekti nezabudli aj na obyčajných smrteľníkov, ktorí si bývanie, alebo pobyt v hoteli vo veži nemôžu dovoliť a postavili aj vyhliadkovú plošinu, ktorú umiestnili na 124 poschodie do výšky 452 metrov. Avšak milí architekti zabudli pred plánovaním overiť, či táto plošina trhne zároveň aj siedmy rekord v Guinessovej knihe a tak sa nedopatrením stalo, že skončila v rebríčku “až” ako tretia najvyššia. Prvé aj druhé miesto Emirátom vyfúkla Čína s vyhliadkou vo výške 488 metrov v Canton Tower v Guangzhou a za 55 metrov dlhý sklený most Skywalk 100 vo výške 474 metrov v Šangajskom Finančnom Centre. A tak sa múdre hlavy aj špekulanti dali dokopy a dumali ako to prvenstvo získať pre Emiráty. Ako najschodnejší nápad sa javilo postaviť tentokrát už fakt najvyšiu vežu so všetkými možnými naj pri príležitosti Expo 2020, ktoré bude usporiadané v Dubaji. Veža dostala aj príznačný pracovný názov – Veža 2020 (Burj 2020). Ale manažment Burj Khalifa sa nechcel nechať zahanbiť a prišiel so skvelým, jednoduchým a lacnejším nápadom a v októbri 2014 otvoril luxusný prémiový salónik a vyhliadkovú plošinu vo výške 555 metrov na 148 poschodí. A tým získala Burj Khalifa aj siedmy Guinessov rekord za najvyššie položenú vyhliadkovú plošinu na svete.

 

124 alebo 148? Toť otázka.
Nová vyhliadka sa oficálne volá “At the Top SKY“. Vchod je z prízemia v Dubai Mall a lístky sa predávajú online na oficiálnej webovej stránke Burj Khalifa na konkrétny deň a čas. Tie lacnejšie lístky na 124 poschodie sú väčšinou vypredané už týždeň dopredu. Toto mnohí turisti nevedia a tak ich často vidno horekovať pred vstupom, že už nie sú lístky. Novootvorená vyhliadka na “stoštyridsaťosmičke” takto dala tým majetnejším (a rýchlejším) možnosť si priplatiť – lístky na 148 poschodie stoja asi päťkrát viac ako na “biedne” 124 poschodie. Určite to nie je myslené zle, ale, žiaľ, je to na úkor tých, ktorí si kúpili prémiové lístky vopred a tešili na príjemný a najmä luxusný zážitok. Na vysvetlenie: treba rátať s tým, že podvečer pred západom slnka sa to obvykle vymkne kontrole a aj držitelia prémiových lístkov si odstoja slušný rad, budú musieť odovzdať svoj ruksak do úschovy a potlačia sa vo výťahu s ostatnými smrteľníkmi.

 

Cesta nahor
Podľa oficiálneho webu vás pri príchode privítajú, usadia v lounge, ponúknu ďatle a kávičku, kým budete čakať na výťah. Náše lístky boli na vstup bol o 17tej hodine, tesne pred západom slnka. To už tam bolo hodne ľudí a značný rad na vstup. A keďže lístky na 124 poschodie boli komplet vypredané, zúfalí turisti, ktorí si to mohli dovoliť, si kupovali aj drahšie lístky na 148 poschodie. Veď v Dubaji sú raz za život.
 
My sme prišli 30 min pred našim plánovaným vstup. Pri vchode nás najprv odbili, že máme prísť za 20 min a potom nás postavili ku stene, že tu máme čakať. Žiadna kávička, ďatle, alebo aspoň biedny úsmev. Do toho ešte jeden organizátor významne ukázoval niekoľkokrát na môj ruksak (ktorý bol, pre zmenu, prázdny, okrem mobilu, fotáku a dokladov), že ho mám dať do úschovy. Oproti sa tlačili Ázijskí turisti aj s kufrom na koliečkach. No jasné, že som ho poslúchla…. Asi ste správne pochopili, celým tým virvarom, chaosom a nevrlým prístupom som bola značne otrávená. V Emirátoch je niečo také dosť neobvyklé, na hospitality si veľmi zakladajú.

Burj Khalifa, Dubaj, pred výťahmi

 

Po ďalších cca 15-20 min postupujeme okolo nablýskanej zmenšeniny veže cez bezpečnostnú kontrolu ďalej. Cesta vedie cez “tunel” s prezentáciou histórie stavby veže. Dokonca je tam aj obrazovka s akože emirátskymi správami a komentátori práve uvádzajú rekordný skok basejumperov z vrcholu veže. Pri výťahoch sa znova tvorí rad. Jeden výťah ide na 125 pochodia a dva na “iba” 124.

 

Burj Khalifa, hlavný výťah ide na 124 a 125 poschodie

 

Výťah je rýchly, cca 10 m/s, tak 456m na 125 poschodie trvá len nejakých 100 sekúnd. A aby sme sa za ten čas nenudili, vo výťahu nám premietajú známe veže a kedy ich výšku prekonávame.

 

Burj Khalifa, druhý výťah ide na 148 poschodie

 

Na 125 poschodí len vymeníme jeden výťah za druhý, menší, a pokračuje sa na 148.

 

V Oblakoch (SKY lounge) 

Poschodie 148 je asi 555 m nad morom. Vďaka konštrukcii veže, ktorá sa smerom nahor stále zmenšuje, je celé toto poschodie relatívne malé. Pred nedávnom to bol jeden, na emirátske pomery veľmi malý, dvojizbový apartmán. Tu nám už ponúkajú jednohubky, džúsik aj kávičku.

Burj Khalifa, At the TOP lounge

 

Výhľad odtiaľto je famózny. Kolečko okolo všetkých okien sme prešli za pár minút a vybehli sme aj na balkón. Len pre info, dokonca existuje aj štatistika o miestach, kde sú najčastejšie robené selfies (ľudia mobilmi fotia samých seba a potom tú fotku zavesia na sociálne siete) na Instagrame. Burj Khalifa v tomto skončila na peknom treťom mieste. Na prvom tróni Eifelova veža v Paríži a na druhom Disneyland. My sme samozrejme nezaostali a tiež sme si urobili selfie. Už mi len ostáva zavesiť ju na Instagram a môžem budúci rok skontrolovať, či sme aj my našou troškou prispeli k lepšiemu umiestneniu. 🙂

 

Burj Khalifa, výhľad na Dubaj

 

Burj Khalifa, výhľad na Dubaj

 

Keďže lounge začínala byť preľudnená, lebo veľa ľudí len prichádzalo a nik neodchádzal, rozhodli sme sa, že sa na západ slnka radšej presunieme nižšie.

 

Burj Khalifa, výťah na 125 poschodie

 

Na 125 poschodí sme znova obehli dokolečka celú plochu. Priestor bol podstatne väčší, no tu už nebol balkón. Za to v jednom rohu fotil oficiálny fotograf záujemcov pred modrým plátnom, kde potom “vofotošopovali” pozadie – či už výhľad z veže, alebo vežu samotnú. V prostriedku druhej miestnosti bola projekcia Falcon’s Eye View. Projektor premietal na podlahu mapy podobné tým z google, a približoval populárne miesta v Dubaji a v Emirátoch.
 

Burj Khalifa, výhľad na Dubaj

 

Burj Khalifa, 125 poschodie

 

Západ slnka bol krásny, aj keď krátky. V Emirátoch slnko vždy zapadalo rýchlejšie ako v Európe. Zaujímavejšie ako západ slnka bolo sledovať Tancujúcu fontánu zo 125 poschodia.

 

Burj Khalifa, pohľad na Tancujúcu fontánu

 

Burj Khalifa, pohľad na Tancujúcu fontánu

 

Nevýhodou 125 poschodia boli stoličky, gauče a kreslá. Presnejšie, ich absencia. To trochu znepríjemnilo nielen pobyt, ale aj následné 40 minútové čakanie na výťah dolu. Vo výťahu cestou späť potom premietli videjko s demoštratívnym prejavom o tom, prečo Emiráty vždy excelujú, a v “tuneli” bola pre zmenu výstava o architektúre a dizajne veže.

 

Naspäť dole
Po veži sme si ešte počkali na nieľko predstavení Dubajskej Tancujúcej fontány (videjko na youtube).
 

Som rada, že sme boli hore a videli to na vlastné oči, ale asi mi to netreba zopakovať. Po návrate ma trochu prenasledoval najmä tento pohľad dole a závrate. Predsalen, je to dosť vysoko.

 

Burj Khalifa, pohľad dolu zo 148 poschodia

 

Ak plánujete návštevu Dubaja a Burj Khalifa, tak mám pre vás pár odporúčaní. Ak môžete, kúpte si lístky na vežu v predstihu online. Ak nemáte hlboko do vrecka, SKY level je skvelý. Môžno by som ale išla trochu skôr ako o 17 hodine. Ďaľšie informácie nájdete na oficiálnej stránke Burj Khalifa.

 

A ak radšej cestujete z pohodlia gauča, tak si pozrite moje fotky, prípadne iné videjká na youtube, vrátane tohto spektakulárneho novoročného ohňostroja.

Would you like to leave your feedback?