Interesting/Zaujímavé,  Slovensky,  Text

SAE: Cyklistika v Abu Dhabi

Počas víkendu 8-11 októbra 2015 sa v Abu Dhabi konali cyklistické preteky, ktoré sa dostali do kalendára Medzinárodnej cyklistickej federácie a zrejme sa z nich stane aj oficiálny každoročný pretek Abu Dhabi Tour. Domáci organizátor ich uvádzal pod nazvom “Ride to Abu Dhabi, 4 etapy, 555km, 3 šprinty a 1 kopec”. Celkom výstižné.

 

Ale aby som to uviedla na správnu mieru hneď na začiatku, preteky sa konajú v emiráte Abu Dhabi, nie len v hlavnom meste. Prvá etapa, Liwa Stage – 175km, bola umiestnená do púšte, oblasti známej ako Rub Al Khali – prázdna štvrť. Súťažiaci išli z oázy Liwa do mestečka Madinat Zayed. Druhá etapa, Capital stage – 130km, viedla cez hlavné mesto.

Tretia, Al Ain stage – 140km, bola v oáze pri Ománskych hraniciach, kde sa nachádza aj najvyšší vrch Emirátov Jebel Hafeet. A posledna, Yas stage – 110km, pozostávala z 20 koliečok na okruhu Formule 1 na ostrove Yas.

 

Keď som prvýkrát počula, že tu budú cyklistické preteky začiatkom októbra, brala som to ako vtip. Sú tu cyklistické trasy okolo hlavnej prímorskej promenády Corniche, ale väčšinu roka je v krajine úmorné horko s teplotami okolo 40°C, že ani expats túžiaci po teple a slniečku vonku dlho nevydržia, nie to ešte domáci, ktorí pred slnkom a teplom priam utekajú. Takže len tak medzi nami, po cyklistike v Abu Dhabi ani pes neštekne.

 

Ale vtip to nebol a organizátori to veľmi dobre vedeli. Preto sa snažili preteky čo najviac spropagovať. Napríklad, každý, kto sa prišiel športovo vyžiť na tradičný utorkový beh/prechádzku/jazdu na bicykli na Yas Marina (veď ako inak lepšie využiť dráhu, kde sa raz do roka v novembri prídu vyšantiť jazdci formule 1), dostal oranžové tričko.

 

 

Na pretekoch sa zúčastnil aj Peťo Sagan, ktorý svojimi úspechmi v cyklistike zviditeľnuje Slovensko všade, kam príde. Tunajšiu komunitu odídencov z rodnej hrudy nenechala správa o jeho účasti na týchto pretekoch chladnými a na facebooku sa veselo organizovalo hromadné povzbudzovanie. Ja som sa na tých pár mesiacov v Abu Dhabi neunúvala zabaliť Slovenskú vlajku, ani šiltovku, ani šálik (do tých 40°C?), tak ma veľmi nebolo poznať.

 

 

Ale som rada, že Saganovi sa na pretekoch celkom darilo, vo dvoch etapách skončil na krásnom druhom mieste. Držím palce na budúcich.

 

A ďalší skvelý cyklista, inšpirácia pre všetkých a môj kamarát, ktorý žne úspechy na medzinárodnej úrovni: Jožko Metelka. Rozhodne by ste ho mali začali sledovať, ak už tak nerobíte.
Copyright: www.jozefmetelka.com

Would you like to leave your feedback?