Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Nepál: Spomienky na krajinu a nedávne katastrofy

Od kedy som v októbri 2014 navštívila Nepál, krajina sa dostala na titulky novín a webstránok hneď niekoľko krát. Žiaľ, teraz je to už druhý raz kvôli prírodnej katastrofe, ktorá si vyžiadala množstvo životov, priamo v miestach, kde som sa nie tak dávno pohybovala aj ja.

Nepál z Google Maps

Zimomriavky mi behali po chrbte už pár dní po návrate z Nepálu, 15 októbra 2014. Ja som pár dní predtým absolvovala v horách v blízkosti Annapurny “iba dvojdňovú prechádzku”, ale veľa ľudí tam ide na celý 16-dňový okruh okolo tohto vysokohorského masívu v Himalájach.

 

Výhľad z Pokhary – vľavo Dhaulaghiri, celkom vpravo masív Annapurny
Pár dní po mojom odchode predčasný príchod zimného počasia, víchrica a lavíny prekvapili turistov na okruhu okolo 8091 metrov vysokého masívu Annapurny a vedľajšej 8167 metrov vysokej Dhaulagiri. Asi 40 ľudí vtedy zahynulo, vrátane dvoch Slovákov.

 

Dhaulagiri
Masív Annapurny
Teraz sa v správach spomína najmä hlavné mesto Kathmandú a najvyššia hora sveta Mount Everest v súvislosti so silným zemetrasením a následnými otrasmi, zosuvmi a lavínami, ktoré si vyžiadali tisícky obetí a zranených, domácich aj turistov, a toto číslo môže ešte rásť. Len v samotnom Káthmandú žije asi milión obyvateľov a mesto je preľudnené. Údolie okolo hlavného mesta je najhustejšie zaľudnenou oblasťou, navyše, niektoré postihnuté miesta sú veľmi ťažko dostupné a o základnom tábore Mt. Everestu ani nehovorím. Humanitárne organizácie už vyhlásili zbierky na pomoc, napríklad aj Človek v ohrození. Viac informácií o situácii možno nájsť na spravodajských serveroch, ale aj na anglických stránkach OSN OCHArelief web a IRIN.

Tu sú moje fotografie miest z októbra minulého roku, zasiahnutých aprílovým zemetrasením. Súčasný stav týchto oblastí môžete vidieť napríklad na tejto stránke BBC, alebo Guardian, či NY Times.

Budhistická stupa Boudhanath
Hinduistický Pashupatinath
Bhaktapur – námestie Durbar

 

Would you like to leave your feedback?