Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Nepál: Káthmandú

Káthmandú som navštívila v októbri 2014. Vtedy ešte bedekre spomínali len ničivé zemetrasenie z roku 1934. Po tohtoročnej katastrofe však mesto určite vyzerá inak. Tu sú moje spomienky na mesto:

Káthmandú, hlavné mesto Nepálu, má asi milión obyvateľov a leží v údolí, ktoré je najhustejšie obývanou oblasťou Nepálu. V meste ma očarili najmä skryté zákutia ako Záhrada snov, či hotel Dwarika. Tu je fotogaléria.

Hotel Dwarika

Pri návšteve Káthmandú sa treba pripraviť na smog, množstvo ľudí, áut a zvierat všade naokolo, ale aj skvelé jedlo, historické pamiatky, náboženské monumenty a čarovné skryté zákutia. Naznámejšími pamiatkami je hlavné námestie Durbar Square so staručkými budovami, budhistické stupy Swayambhunath a Boudhanath, či hinduistický komplex Pashupatinath. Známa je aj turistická štvrť Thamel, kde možno nájsť Záhradu snov. Viac fotografií zo Záhrady nájdete tu.

 

 

Hinduistický chrám Pashupatinath leží na brehu rieky Bagmati neďaleko medzinárodného letiska. Do chrámu, kde je boh Shiva velebený vo forme Pashupati – pán zveri, ne-hinduisti prístup nemajú. Brehy rieky slúžia zároveň aj ako pohrebné miesto, kde sa vykonávajú kremácie zomrelých. V blízkosti sa predávali aj prášky tikka v dúhových farbách, ktorými sa kreslí znak na čelo.

 

 

 

 

Budhistická stupa Boudhanath je najväčšia v Ázii a ľudí tu bolo neúrekom. Veriaci chodia okolo tejto stupy pri modlitbe v smere hodinových ručičiek tri krát. Belosť kameňa len podčiarkuje vševidiace oči Buddhu dívajúceho sa priamo na vás. Spodok stupy predstavuje zem, kupola vodu, veža oheň, špirála na vrchu vzduch a vrchol prázdnotu alebo oblasť mimo vesmíru. 13 poschodí špirály predstavuje úrovne, ktoré ľudská bytosť musí prejsť na dosiahnutie nirvány. A tie farebné lístočky natiahnuté z vrcholu sú modlitebné vlajočky.

 

 

 

Ďalšie fotky z Káthmandú:

 

 

 

 

 

 

Turistická štvrť Thamel:

 

 

Would you like to leave your feedback?