Naj,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

SAE: Jeden deň turistom v Abu Dhabi

Posledná ultrakrátka navšteva kamarátky ma inšpirovala na napísanie krátkeho prehľadu pre všetkých ostatných o tom, čo možno očakávať od návštevy Abu Dhabi. Pretože ak chcete, aby vám zastal dych aj rozum, netreba hneď utekať do Dubaja. Abu Dhabi má tiež, čo ponúknuť. Ak ale hľadáte históriu, tak hľadajte ďalej. Abu Dhabi je najmä na európske pomery mladé mesto. Aj keď už dávnejšie (asi od 18-teho storočia) tu existovala malá rybárska osada, domáci ju všakobývali len počas chladnejších mesiacov (október – máj), v lete sa stiahli buď na okolité ostrovy, alebo do chladnejších oáz Al Ain alebo Liwa.

Mesto ako také začali stavať až niekedy v polovici 20. storočia, pričom staré chatrče búrali a tak najstaršou budovou v meste je palác Qasr al-Hosn postavený v roku 1793. V ňom bývali šejkovia s rodinou, čo vysvetľuje prečo ešte stojí. Všetkým histórie-chtivým turistom by som aj navrhovala začať prehliadku mesta práve tu. žiaľ, teraz ho rekonštruujú a tak odporúčam odštartovať deň až druhou zastávkou – v mestskom skanzene – heritage village (viac info po kliknutí tu), o ktorom som písala už dávnejšie. A keďže Abu Dhabi nie je Paríž, toľko k pamiatkam z histórie, ktoré treba vidieť.

Po prehliadke heritage village by som navrhla pokračovať prechádzkou po Corniche, čo je mestská promenáda so zeleňou a fontánami, tiahnuca sa popri pláži s krásnymi výhľadmi, či už na rôznorodé mrakodrapy, alebo na protiľahlý ostrov Lulu. Odtiaľ je iba na skok do zlatom a mramorom vyzdobeného Emirates Palace (popísaný tu).

Do hotela sa chodí podobne ako u nás po pamiatkach, ale pozor, v odeve á la nemecký turista – sandále s ponožkami, flipflopy, šortky a tielka – vás dnu nepustia. Keď už tam budete, nezabudnite si v lobby cafe objednať kávičku. Posypú vám ju zlatom.

Oproti mramorovému palácu tróni päť ultramoderných veží Etihad Towers. V najvyššej veži sa nachádza čajovňa Observation Deck, odkiaľ, ako už aj samotný názov napovedá, je skvelý výhľad na okolie (fotky tu) a najmä v „zimných“ mesiacoch odtiaľ rada sledujem západ slnka. V zimných mesiacoch preto, že čajovňa je otvorená len do 18 hodiny a slnko zapadá skôr.

Západ slnka je ale krásny aj pri mešite šejka Zayeda. Najlepší čas na návštevu je podvečer a za tmy, kedy je celá nádherne vysvietená a biely mramor silno kontrastuje s vodnými plochami. Mešitu som už popisovala v tomto článku.

Toľko hlavné dominanty, ktoré treba v Abu Dhabi vidieť. Dá sa to stihnúť za deň, ako mi už niektorí návštevníci stihli potvrdiť. Ak ostávate dlhšie, pokojne sa zastavte v niektorom z nákupných centier, odvezte sa na Saadiyat – ostrov kultúry, kde stavajú obdobu Louvru, prípadne na Yas – ostrov zábavy s dráhou Formuly 1 (viac informácií tu) a zábavnými parkami.

„Na pevnine“, čiže predmestiach veľká časť Abu Dhabi je vlastne ostrov – je veľa športovísk, golfových klubov, ale za zmienku stojí napríklad Falcon hospital (sokolia nemocnica, kde som ešte nebola, lebo je bohužiaľ otvorená pre pracujúcu verejnosť len v pracovnom čase), prípadne múzeum automobilovej zbierky šejka Zayeda, kam sa ja ešte len chystám. Zatiaľ som len z diaľky zahliadla obrovské domy na niekoľkých pároch kolosálnych kolies.

Ak máte niekto nejaké tipy, na čo som zabudla, tak napíšte do komentára.

Would you like to leave your feedback?