Interesting/Zaujímavé,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

SAE: Životný štýl (nie môj, emirátsky)

Život Emirátčanov je silný mix náboženstva, tradícií a moderny.

 

 

Náboženstvo je tu cítiť stále. Na každom rohu je mešita rôznej veľkosti, zvolávanie na modlitbu počuť 5 krát denne.

 

 

Emirátčania sa bežne obliekajú do „national dress“ – národný odev. Muži nosia dišdášu (bielu dlhú košeľu, vždy čistú a vyžehlenú ako z čistiarne) a gutru (šatku na hlave). Ženy nosia tradičnú abáju o ktorej som písala nedávno.

 

Vozia sa na silných moderných tátošoch, najčastejšie sú to veľké SUV, s tmavými sklami a pohonom na všetky kolesá. Na druhom mieste v popularite sú rýchle športiaky, ktoré v tomto regióne vraj idú veľmi dobre na odbyt. Častokrát ich riadia sami, niekedy ale majú šoféra, najmä ženy.

 

 

Pracujú najčastejšie vo vláde, alebo šéfujú vlastným firmám. Akákoľvek firma, ktorá chce preniknúť na emirátsky trh, potrebuje domáceho „sponzora“ (partnera).

 

Nedá sa nevšimnúť si nepomer mužov a žien okolo mňa. Aj keď ženy tu môžu pracovať, okolo je neporovnateľne viac mužov. Samozrejme okrem obchodných domov a kozmetických salónov. Tam má jemnejšie pohlavie prevahu. Často vidieť mužov ako nosia svojim ženám nákupné tašky (samozrejme nie z Tesca, ale od Versaceho).

 

Večer potom väčšina vyrazí na večeru s rodinou alebo kamarátmi, na barbecue, alebo len tak do ulíc, najmä na promenádu k moru (v zime) alebo do obchoďákov (v lete, kvôli klíme). Mládež sa často len tak preváža na svojich fárach po meste, okienka dolu, hudba na plné pecky a občas niečo pokrikujú. Čo hovoria, to už neviem, cez ten rev hudby to vyzerá len akoby ryby ústa otvárali.

 

Víkendy, piatok a sobota, patria oddychu, zábave a rodine. Piatkové rána sú venované modlitbám (podobne ako naše nedeľné omše), potom príde často na rad „brunch“ – takzvané raňajko-obedy, kedy sa začne hodovať okolo 11 ráno a končí sa po x chodoch asi okolo 4 hodine popoludní.

 

Okrem brunchu sa chodí aj do obchodných centier za nákupmi a zábavou, na preteky, či už tiav alebo saluki (plemeno psa podobné chrtom), na výlety loďou alebo do púšte a určite aj na iné veci, o ktorých zatiaľ nemám ani potuchy, ale zistím.

 


Would you like to leave your feedback?