Naj,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

SAE: V najväčšej mešite v Emirátoch

Veľká Mešita Šejka Zayeda. Pre našinca relatívne neznáma mešita, ale kontrast bielej a modrej farby a bohatá výzdoba ponúkajú pastvu pre oči. Stavba zo snehobieleho mramoru je obklopená modrastými bazénikmi s vodou. Takmer vždy modrá obloha, slnko a počas nocí dramatické osvetlenie prispôsobujúce sa fázami mesiace a sile jeho svitu. To je najväčšia mešita v Emirátoch.

 

Postavili ju relatívne nedávno, v rokoch 1996-2007. Štátnu kasu stála pol miliardy amerických dolárov. Emirátčania to však určite obetovali s radosťou a pokorou, keďže ju pomenovali po šejkovi Zayedovi, ktorý pred 42 rokmi spojil Emiráty a priniesol ľuďom blahobyt. Vôbec prvou akciou, ktorá sa v mešite konala, bol oficiálny pohreb šejka Zayeda, ktorý zomrel v 2004.

 

Mešita možno niekomu pripomína slávny indický Taj Mahal, ale skutočnou inpiráciou boli mešity v Pakistanskom Lahore a Marockej Casablance. Je postavená zo snehobieleho mramoru, ozdobená perlami, zlatom, krištáľom a drahými kameňmi. Na stavbe pracovalo viac ako 3000 robotníkov.

 

 

Poďme ale k ohromujúcim číslam. Do mešity sa zmestí 40 tisíc veriacich, 10 tisíc do hlavnej a bočných sál a zvyšok na dvor. 

 

 

Mešita má 82 dómov rôznej veľkosti a tvaru s priemerom okolo 32 metrov a vysokých 85 metrov, ktoré sú podopierané viac ako tisíckou stĺpov. 

 

 

Podlaha v hlavnej sále je pokrytá najväčším ručne-tkaným perzským kobercom na svete o ploche 5627 metrov štvorcových a o váhe 35 ton, ktorý vyrábalo 1200 ľudí takmer dva roky.

 

V hlavnej miestnosti tróni najväčší luster na svete ozdobený Swarowského krištáľmi. Luster váži 15 ton, má priemer 10 metrov a výšku 15 metrov. Popri ňom sú dva podobné, vážiace asi 8 ton a ďalšie štyri sú modrasté a vážia každý dve tony. 

 

 

Všetkých sedem krištáľových lustrov je osadených v 24-karátovom zlate. 

 

 

Podlaha nádvoria je jedna z najväčších mramorových mozaík a mešitu obklopuje stĺporadie a štyri 107 metrov vysoké minarety.

 

Iné zaujímavosti:
  • Veľká Mešita Šejka Zayeda je len jednou z troch mešít, ktoré môžu neveriaci v SAE navštíviť.
  • Je otvorená denne okrem piatka (čo je deň vyhradený na modlitby, ako u kresťanov nedeľa) a náboženských sviatkov. Počas modlitieb je prístup do hlavnej sály obmedzený.
  • Pred vstupom do mešity kontrolujú oblečenie. Vyžadujú aby ľudia boli oblečení v dlhom nepriliehavom oblečení a ženy musia mať zakryté vlasy šatkou. V prípade nutnosti vás odkážu do podzemia, kde vám za zálohu (pas) požičajú tzv. polyesterovú abáju. Nič príjemné na dotyk a rozhodne kvalitou niekde inde ako tradičné abáje Emirátčaniek.
  • Pred vstupom do samotnej mešity sa vyzúva a vo vnútri sa nesmie jesť ani piť.
  • V severovýchodnom minarete je knižnica s historickými islamskými knihami o vede, civilizácii, kaligrafii, umení v rôznych jazykoch – arabčine, angličtine, francúzštine, taliančine, nemčine, kórejčine a španielčine. Niektoré knihy sú staré viac ako 200 rokov.
  • Na modlitbu sa teraz zvoláva centrálne z Veľkej Mešity Šejka Zayeda a po meste sa zvolávanie ozýva z ampliónov (predstavte si bývalý mestský/dedinský rozhlas J).
  • Popovú divu Rihannu odtiaľ vykázali. Síce bola primerane zahalená, ale strážcom sa nepáčili lascívne pózy, ktoré vrhala. Nuž, niekto to inak asi nevie.

A ešte ďalšie odkazy:
Moje fotky
Oficiálna fotogaléria
Oficiálna videogaléria


Would you like to leave your feedback?