Naj,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

SAE: Hatta, horami obklopená dedinka

Hatta je malá enkláva Dubajského emirátu, ktorá je vyhľadávaným cieľom jedno- a viac-dňových výletov Dubajčanov túžiacich po oddychu a najmä chladnejšej a suchšej klíme obzvlášť v letných mesiacoch. Cesta do Hatty vedie cez púšť s červenými dunami, z ktorých sa len pár kilometrov pred hranicou s Ománom zdvíha horský masív Hajar s 1311 m vysokou horou Jebel Hatta.

Oblasť, kde sa mestečko nachádza, bola obývaná už pred viac ako 3000 rokmi, ale až do roku 2008 bola predmetom sporov o štátne hranice medzi Ománom a Emirátmi. Samotné mestečko je relatívne malé. So zaujímavých miest stojí za zmienku parčík s vodopádom, dve vodné priehrady, 200-ročná mešitka, hotel Hatta Fort, múzeum zbraní v pevnosti postavenej v roku 1896 a skanzen s rekonštruovanou historickou pevnosťou, tradičnými barasti domami a výstavou zbrani, odevov, lokálnej hudby a umenia.

My sme si s pomedzi týchto atrakcií vybrali Hatta dam (vodná priehrada postavená v roku 1989) a Hatta Rock Pools. Hotel Hatta Fort si pýtal vstupne 50 dirhamov na osobu tak sme sa pred bránou otočili, ale za bránou sa črtalo pokojné hniezdočko plne zelene. Vraj tam možno nájsť aj bazény, bary, reštaurácie, golfové ihrisko, tenisové dvorce a priestory pre lukostreľbu.

Okolie Hatty je veľmi populárnej aj pre off-road turistiku. Tu si chodia odvážlivci vyvenčiť svoje autíčka s pohonom na všetky štyri kolesá na nespevnené horské cesty. K Hatta rock pools sa tiež dá dostať iba jazdou po nespevnenej ceste dolu strmým kopcom a krížom cez „faládž“ (zavlažovací kanál). V knižných sprievodcoch často píšu, že cesta tam je označená, ale neverte tomu. A keďže v horách nie je veľmi signál, tak vám GPS a mobil tiež moc nepomôžu. Jedine kompas a mapa terénu. My sme tú odbočku z cesty hľadali vyše hodiny ale nemôžem sa sťažovať. Počas tej hodiny sme stihli zopár ďalších krásnych off road jázd a objavili naozaj zaujímavé miesta.

Faládž – zavlažovací kanál

Hatta rock pools je séria prírodnych vodných nádrží na dne kaňonov vo Wadi Hatta. Wadis sú skalnaté údolia, ktoré poskytujú suchšie a osviežujúcejšie prostredie v horúcich dňoch. Avšak podľa turistických sprievodcov vedia byť wadis zradné pri náhlej zmene počasia. Pri daždi ich rýchlo zaplaví voda, ktorá nemá kadiaľ odtekať. Okrem záplav, varujú sprievodcovia aj pred tonami odpadkov a grafitti na stenách kaňonov. Záplavy sme tentokrát neriskovali. Pri prvých kvapkách sme sa pobalili, nasadali späť do tátoša a zdrhli.

 

 

 



Would you like to leave your feedback?