Interesting/Zaujímavé,  Slovensky,  Text,  Travel/Cestovanie

Omán: Ešte pár slov o Mussandame a Arabských fjordoch

Mussandam je severná časť Ománu, ktorú od zvyšku krajinu izolujú Emiráty. Na severe je potom slávny Hormúzsky prieliv a Irán len nejakých 45 km. Táto časť Ománu sa pýši vysokými a strmými horami, ktoré často navštevujú ľudia milujúci vysokohorskú turistiku. Výhľady z kopcov sú nádherné a niektoré časti silne pripomínajú mestečko Tatooine z Hviezdnych vojen, kde sa konali tie motorové preteky, aj keď film natáčali v Tunisku. Mimochodom, do tejto časti Ománu vedie iba jedna cesta po pobreží, ktorá je bohatá na snehobiele pláže, horské serpentíny, strmé stúpania a už spomínané nádherné výhľady.

Pobrežie tu prezývajú „Arabské fjordy“ a musím uznať, že to má čosi do seba. Nórske fjordy sú síce na pohľad jednoznačne najkrajšie, avšak Arabské fjordy majú veľké plus za teplotu vody nespôsobujúcu zápal pľúc po neplánovanom páde a za snehobiele pláže ideálne na kúpanie. Mimochodom, takmer všetky scenáre globálneho otepľovania sľubujú tejto časti zemegule bohaté zrážky, takže o pár rokov budú možno Arabské fjordy vyzerať ako Nórske.

 

Vo fjordoch sú osadené aj malé rybárske dedinky, ktoré by si človek ani nevšimol. Vody sú plné rýb – ráno som mala možnosť sledovať napínavý film „Chyť ma ak to dokážeš“, kde Leonarda di Capria hrala asi 25 cm dlhá a neuveriteľne rýchla ryba, ktorú naháňal nejaký asi meter dlhý príbuzný zubáča. V každom prípade, hlavné ciele nášho výletu boli veľmi milé a priateľské. Zbožňovali hranie sa vo vlnách, ktoré za sebou zanechávala loďka, a tiež preteky, potápanie a hru na schovávačku, ktorú väčšinou vyhrali.


Would you like to leave your feedback?