Slovensky,  Travel/Cestovanie

Nórsko 2: Ako spoznať susedov (alebo Kurz o nórskej kultúre a zvykoch)

V Stavangeri mám celkom pekný bytík. Nachádza sa hneď pri nákupnom centre á la Aupark, medzi velkým jazerom a fjordom. Postavili tu tri moderné, pomerne nové budovy a ja bývam v prostrednej. Odkedy som sa prisťahovala, ešte som nemala to šťastie a nenatrafila na žiadnych susedov hoci v našom 6-poschodom dome je na každom poschodí 6 bytov (je číslo 6 len náhoda, alebo zámer?).

Dnes som sa zúčastnila školenia o nórskej kultúre a zvykoch, ktoré zorganizovali nadšenci z personálneho oddelenia. O nórskej kultúre sa do detailov rozpíšem v inom príspevku, hneď ako sa dostanem ku kópiám prezentácií, keďže som sa radšej napchávala waflami namiesto písania poznámok. Počas jednej diskusie o uzavretosti domácich obyvateľov kolegyňa ako príklad zmienila, že ona ešte nepozná ani susedov a to už tam býva nejaký ten mesiac. Rozprúdila sa debata o tom, ako sa začleniť do komunity a padali aj rady, ako najlepšie stretnúť a spoznať susedov.

Po skončení školenia som ostala pozadu s pár ľuďmi a jedna kolegyňa povedala svoju adresu – moja ulica, vedľajší dom. Druhá, už so smiechom, zo seba vysypala svoju adresu – moja ulica, môj dom, moje poschodie, vedľajší byt. Keď sa mi podarilo vysúkať zo seba tú svoju, tak sme sa už všetky tri takmer váľali od záchvatov smiechu. Tak a môžeme robiť párty, riadu mám dosť.


Would you like to leave your feedback?